Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pratio trgovačke brodove

Njemački ratni brod završio misiju protiv hutista i isplovio iz Crvenog mora

Crveno more - 5
Crveno more - 5 Foto: AFP
Njemački ratni brod završio je u subotu rano ujutro svoju misiju zaštite trgovačkih brodova od hutista, militanata u Jemenu, i isplovio iz Crvenog mora.

Fregata je bila dio obrambene pomorske misije EU-a Aspides, a raspoređena je u Crvenom moru krajem veljače kako bi zaštitila trgovačke brodove od napada militanata u Jemenu, koji prosvjeduju protiv rata u Gazi.

Crveno more područje je najvažnijeg pomorskog puta iz Azije u Europu, koji prolazi kroz Sueski kanal.

Militantni hutisti, koji su u savezu s Iranom, žele svojim napadima prisiliti na prekid izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Fregata, s posadom od 240 članova, završila je misiju i napustila područje operacija, priopćio je Bundeswehr.

Posada na Hessenu više puta je oborila bespilotne letjelice koje su lansirali militanti u prvoj misiji te vrste koju je pokrenula njemačka mornarica.

Pročitajte i ovo Autocesta, ilustracija objavio HAK Oprezno na autocesti A3: Zbog prometne nesreće vozi se jednim trakom

Brod je raspoređen 23. veljače nakon niza napada na trgovačka plovila. Velike brodarske tvrtke počele su izbjegavati Crveno more, dio najkraće pomorske rute između Azije i Europe, utječući na globalno gospodarstvo.

Njemačko ministarstvo obrane priopćilo je da je brod sigurno pratio 27 trgovačkih brodova kroz područje operacije.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila

U četiri slučaja bespilotne letjelice i projektili koje su ispalili hutisti uspješno su zaustavljeni, priopćilo je ministarstvo.

Ukupno je fregata prešla više od 11.000 kilometara u zoni djelovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene