Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zgrožen je uhićenjima

Plenković iz Čakovca: "Načelno imam 76 ruku. I više. Nina? Ona vam je suho zlato"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: dnevnik.hr/Screenshot Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Facebook/Andrej Plenković +1 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Galerija 1/6 >>
Premijer Plenković komentirao je pregovore o sastavljanju većine i uhićenja u Ministarstvu kulture. Zgrožen je, kaže, uhićenjima, a o pregovorima kaže da teoretski ima podršku 83 zastupnika.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Čakovec i komentirao uhićenja u Ministarstvu kulture te pregovore o sastavljanju većine. 

O pregovorima kaže: "Pregovori se nastavljaju ovaj tjedan." Na pitanje ima li 76 ruku, rekao je: "Načelno da. I više." 

Na pitanje je li ta brojka bez manjina, odgovara: "Ne, pripadnici manjina jasno su signalizirali da podržavaju i Jandrokovića za šefa Sabora. S nama surađuju već osam godina. Ako bismo se dogovorili s DP-om, tu su još i manjine. Teoretski, ako mene pitate, imamo 83 ruku", napomenuo je. 

Pročitajte i ovo Vesna Vučemilović sastavljanje većine Vučemilović za DNEVNIK.hr o ostavci, Pavličeku i razgovoru s Plenkovićem: "Svi misle da znaju što ću napraviti"

O Vesni Vučemilović koja je dala ostavku na sve dužnosti u Hrvatskim suverenistima i mogla bi podržati Vladu HDZ-a kaže: "Ona je izborila mandat i može njime raspolagati kako god želi. Kad ja kažem čuli smo se, ne znači da smo nekoga nagovarali", kazao je. 

O pregovorima još kaže: 

"Nismo još u fazi okončavanja razgovora, već u fazi razgovora. Na nove izbore nećemo ići, dogovorit ćemo se", dodao je. 

"U Hrvatskoj ima novi sport gdje ove korumpirane stranke, poput SDP-a, vode bitku nakon izbora. Imate Grbina, koji treba dati ostavku kao što je Bernardić. Imate netjaka i strica, jedan glas više od Bernardića, sad se tu koprcaju kao da nisu izgubili izbore. Ovo nije ni uobičajeno. Mi ćemo zato formirati Vladu, treću. Premostit ćemo zapreke, koje sami sebi ljudi stave. Hrvatskoj treba Vlada, Sabor, normalno funkcioniranje", kazao je. 

"Umjesto da imamo baražnu vatru na Milanovića, ovaj njegov Grbin nešto glumi. Napravili su nam lakrdiju od izbora. Ugrozili su na neki način regularnost izbora. Mi nismo očigledno dovoljno jasno govorili kakva je druga strana", napomenuo je. 

"Nisu nikakvi pregovori između Anušića i Plenkovića", rekao je Plenković te dodao da HDZ nije despot, diktatura.

"To što bi htio netko po staroj taktici... Milanović nije odgovorio na pitanje je li zvao Orban."

Na pitanje što na sve kaže Pupovac: "Razgovaramo, ali nema potrebe da sad govorim o tome." 

"Cunning plan? Mislim da ga prije ima Rowan Atkinson i ekipa nego on", rekao je Plenković, osvrćući se na Milanovića, koji je izjavio da ima lukav plan. 

Osvrnuo se i na Jurčevića (DP) i njegove izjave. "Zato imamo širu većinu. Čovjeka ne poznam, on je očito negdje znanstveno ustvrdio… Nisam čitao. Ja sam postao svjestan toga tek nakon izbora, volio bih vidjeti koja je to znanstvena metodologija…"

O kaznenoj prijavi koju su iz DP-a podigli ranije protiv njega, Plenković kaže: "Vjerojatno će je povući." 

Pročitajte i ovo Božo Petrov Ograničavanje prava Petrov najavio referendum o manjincima, napao Tomaševića, a DP-u poručio: "Ako nakon ovoga nastave s pregovorima…"

Plenković je komentirao uhićenja u Ministarstvu kulture i objašnjenje koje stiže od EPPO-a.

Oni smatraju da ovaj slučaj spada u njihovu nadležnost i da se radi o europskom novcu, dok je Plenković ranije tvrdio da to nije europski novac, već novac iz državnog proračuna.

I danas je ponovio da se ne radi o EU novcu, već o sredstvima iz državnog proračuna. O uhićenjima kaže: 

"Ja sam ogorčen time. Mi smo time zgroženi. Onaj tko je kriv odgovarat će. Niti jedan cent nije iskorišten za 3D snimanja iz EU novca."

Za ministricu kulture rekao je: "Da parafraziram Pupovca, Nina vam je suho zlato." Kaže da je vidi u budućoj Vladi. 

Plenkoviću, a tako ispada prema njegovoj izjavi, nije bitno što je netko imao namjeru ukrasti, već što se do istrage došlo, kako je rekao, lifranjem dokumenata. Plenković je potom objašnjavao što bi trebalo biti istraživačko novinarstvo, a što je politički deal

Spomenuo je i zviždače i postavio hipotetsku situaciju gdje on i osoba iz njegova ureda, na njegovu ideju, odluče maznuti milijun eura. Objasnio je da bi ga njegov član ureda, u tom scenariju, koji bi ga prijavio, bio zviždač. Ali da istraživačko novinarstvo nije kad "imate deal" s nekim u sustavu tko vam šalje informacije i da se oni koji tako šalju informacije ne mogu zvati zviždačima, već da je to politički deal

O broju onih koji bi bili spremni podržati Vladu kaže: "82 ruke, 83 ruke. Ovo je drugi radni dan od službenih rezultata izbora. Pogledajte Belgiju. Vi ste navikli na brzo sastavljanje Vlade. Mi smo postali nestrpljivi", kazao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene