Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otmica iz škole

Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama...

Vojnici koji se bore protiv Boko Harama
Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Afp
Aktualno Galerija Škola iz koje je Boko Haram oteo 200 djevojčica Škola iz koje je Boko Haram oteo 200 djevojčica Foto: Afp Škola iz koje je više od 200 djevojčica otela islamistička skupina Boko Haram Škola iz koje je više od 200 djevojčica otela islamistička skupina Boko Haram Foto: Afp Majka djevojčice koju je oteo Boko Haram Majka djevojčice koju je oteo Boko Haram Foto: Afp +0 Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Galerija 1/4 >>
Nigerijska vojska priopćila je da je spasila jednu od nestalih učenica iz Chiboka koje je prije deset godina otela militantna islamska skupina Boko Haram.

Lydiju Simon i njezinih troje djece spasile su trupe koje su provodile operaciju na sjeveru Nigerije, u državi Borno, priopćila je vojska u četvrtak, dodajući da je u vrijeme spašavanja bila u petom mjesecu trudnoće. Vojska nije precizirala kako i kada je spašena, samo je rekla da je bilo "nedavno", piše CNN.

Od 276 učenica koje je Boko Haram oteo 2014., više od 100 se na kraju vratilo na slobodu. Prema podacima Amnesty Internationala, sudbina više od 80 djevojaka ostaje nepoznata.

Masovna otmica 2014. potaknula je globalnu kampanju na društvenim mrežama #BringBackOurGirls, koja je pozivala na njihovo oslobađanje, kao i na više vladinih mjera za zaštitu obrazovanja djevojčica.

Pročitajte i ovo Požar u Crikvenici Požar je izazvao oštećenja Dvojica privedena zbog izazivanja nekoliko požara u Crikvenici

Boko Haram, koji želi uvesti šerijat, odnosno islamsko pravo, vodio je 15-godišnju bitku pobunjenika u sjevernoj Nigeriji i oteo tisuće ljudi. Ipak, otmica djevojčica iz Chiboka ostaje najistaknutiji primjer napada te skupine na škole.

Najnovije spašavanje učenice iz Chiboka objavljeno je dan nakon što je nigerijska vojska rekla da je "uspješno pregazila uporište Boko Harama/Islamske države zapadnoafričke provincije (ISWAP) u državi Borno nakon zračnih napada i kopnenih borbi u golemoj šumi Sambisa koja je godinama služio kao enklava za ekstremističke skupine".

Pročitajte i ovo Policijski auto Smrt u Srinjinama Tragedjia blizu Splita: Muškarac pao sa skele i umro

Desetljeće kasnije: Preživjeli iz otmice pričaju svoje priče

Osobe koje su preživjele otmicu nedavno su, na 10. godišnjicu otmice, podijelile svoja mučna iskustva iz zatočeništva.

Jedna od njih Amina Ali (27) bila je prisiljena udati se za borca Boko Harama, provevši dvije godine u zatočeništvu, prije nego što je pobjegla. Ona uči i radi kako bi osigurala svijetlu budućnost za sebe i svoju 8-godišnju kćer, za koju je rekla da je stigmatizirana i označena kao dijete Boko Harama, rekla je za CNN.

Još jedna preživjela, Hannatu Stephen (26), koja je oslobođena 2017., izgubila je nogu tijekom zračnog napada nigerijske vojske na skrovište Boko Harama. Šest njezinih prijatelja ubijeno je u bombardiranju, rekla je.

Dvadesetsedmogodišnja Hauwa Ishaya, koja je imala 16 godina kada je oteta, rekla je da su je otmičari tukli i tjerali da se uda za borca Boko Harama, ali je to uspjela izbjeći. Ishaya se također ponovno ujedinila sa svojom obitelji 2017. nakon što je provela tri godine kao "rob", liječeći ozlijeđene borce Boko Harama.

Pročitajte i ovo Fred Matić SDP Fred Matić o odluci Ustavnog suda: "Sjetim se vukovarskog pakla, krvi i smrti"

Česte otmice

Otmice iz škola diljem sjeverne Nigerije traju od 2014. godine, a više od 1600 učenica je oteto i gotovo 200 drugih ubijeno, pokazalo je izvješće organizacije Save the Children.

Kriminalne skupine također iskorištavaju priliku koju su pokazale ekstremističke skupine, pa raste industrija otmica radi otkupnine.

Više od 100 učenika, većinom djevojčica, 7. ožujka su iz škole u Kurigi na sjeverozapadu Nigerije navodno odvele kriminalne skupine. Dva dana kasnije, još 15 djece je oteto iz internata u državi Sokoto, također na sjeverozapadu, tvrdi Human Rights Watch.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene