Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prekid vatre

Rusija ne vidi smisao mirovne konferencije u Švicarskoj: "To je posve nemoguće"

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov Foto: Afp
Na zahtjev ukrajinskog predsjednika Vladimir Zelenskog, Švicarska organizia konferenciju o prekidu vatre u Ukrajini, no Moskva nije pozvana.

Rusija je u četvrtak objavila da ne vidi smisao konferencije o prekidu vatre u Ukrajini koju Švicarska planira sredinom lipnja i na koju Moskva nije pozvana.

Švicarska vlada u četvrtak je rekla da Rusija u ovom trenutku nije među nekoliko desetaka pozvanih država, dodajući da je otvorena za njezino sudjelovanje, no da Moskva nije zainteresirana. Bern je skup najavio u siječnju, kazavši da ga organizira na zahtjev ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavili i rok Važna obavijest za dio umirovljenika: Ovako možete do jednokratne novčane naknade

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da ga Moskva ne smatra vjerodostojnom inicijativom.

"Ne shvaćamo kakva bi prekretnica bila ta mirovna konferencija. O kakvoj konferenciji govorimo, o kakvoj ozbiljnoj konferenciji s ozbiljnim očekivanjima da će biti nekih rezultata, bez sudjelovanja Rusije?", rekao je novinarima.

"To je posve nemoguće i jasno je da je to neka vrsta inicijative koja nije usredotočena na rezultate", zaključio je.

Dmitri Peskov Vladimir Putin,Dmitri Peskov, Dmitri Medvedev Foto: Afp

Švicarska vlada priopćila je kako "mirovni proces nije moguć bez Rusije". Ukrajina s druge strane dovodi u pitanje koristi od ruskog sudjelovanja na skupu koji će se održati blizu grada Luzerna.

"Znamo da nema smisla imati Rusiju za stolom ako ne možete osigurati da će djelovati u dobroj vjeri", rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba prošli tjedan u razgovoru za magazin Foreign Policy.

Pročitajte i ovo Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori o sastavljanju Vlade Pusić: Nalazimo se u velikoj opasnosti; Kolakušić podnosi ostavku, poznato tko će ga zamijeniti u Saboru

Kuleba smatra da će stvaranje dodatnog pritiska na Rusiju na bojnom polju i ujedinjavanje država koje dijele principe pomoći da Rusija bude spremna sudjelovati u dijalogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene