Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Aktualno Galerija Andrej Plenković, Ivan Penava Andrej Plenković, Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr Domovinski pokret završio prvi krug pregovaranja Domovinski pokret završio prvi krug pregovaranja Foto: Domovinski pokret Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Cropix Ivan Penava, Andrej Plenković Ivan Penava, Andrej Plenković Foto: Boris Kovacev/Cropix +9 Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Galerija 1/14 >>
Sedmi je dan nakon parlamentarnih izbora, a utrka za sastavljanje Vlade, čini se, dobila je nove prepreke na putu do 76 ruku, koliko je potrebno da se onaj koji ih prikupi može uputiti na Pantovčak.

 

  • sedmi je dan nakon izbora

  • još uvijek se ne zna tko će oformiti većinu

  • da bi se formirala većina, potrebno je imati 76 ruku

  • Domovinski pokret odradio je prve razgovore s SDP-om i Mostom te HDZ-om

  • u Mostu je došlo do raskola 

  • ljevica se i dalje nada sastavljanju saborske većine

  • SDP odustao od toga da predsjednik Republike Zoran Milanović bude mandatar

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

23:00 Politički analitičar Ivan Rimac smatra da je ta SDP-ova situacija – odustajanje od Zorana Milanovića kao mandatara i žurno konstituiranje Sabora – kompleksna iz tri razloga, piše N1.

"Prvo, upozorenje Ustavnog suda Milanovića tjera u poziciju da ne može prihvatiti mjesto mandatara bez ozbiljnog sukoba s pravosudnim tijelima. Drugo, izvjesno je da bi konstituiranje Sabora u ovom trenutku značilo ponovno postavljanje Gordana Jandorkovića za predsjednika Sabora. Time bi Milanović praktički izgubio važnu bitku i u slučaju da se angažira na mjesto premijera, privremeno mjesto predsjednika Republike u narednih 60 dana preuzeo bi netko iz HDZ-a. I treće, pokazalo se da je teško ostvariva antihadezeovska koalicija na kojoj je inzistirao SDP", objašnjava Rimac.

Na pitanje je li SDP-u za pobjedu na izborima ipak nedostajalo partnerstvo s Možemo!, Rimac kaže da dijelom jest tako, ali da to nije jedini razlog.

"Mislim da je hype nakon prosvjeda na Markovom trgu trebalo vrlo brzo formalizirati predizbornom suradnjom među strankama, ali i planom suradnje u postizbornom procesu", dodao je. 

Postavlja se i pitanje je li Milanović više odmogao koaliciji Rijeke pravde nego što joj je pomogao.

"Milanović je skrenuo pažnju na njih, međutim, njegova je greška bila što se upustio u osobna prepucavanja s pojedinim hadezeovcima nakon što su se oni oporavili od prvog šoka.

21:46 Sandra Benčić je komentirala tijek pregovora za vladajuću većinu.

"Situacija je još uvijek otvorena, još uvijek se čeka kako će se pozicionirati Most i Suverenisti i manjine. Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić su svakako rekli da neće ići s HDZ-om i spremni su podržati konstituiranje Sabora. Ne možemo odgovarati za druge stranke, ali bi bilo jako dobro da svi koji su na liniji borbe protiv korupcije, da konstituiramo Sabor", rekla je u razgovoru za N1.

21:42 Izvor iz HDZ-a rekao je za 24sata da su blizu dogovora s Domovinskim pokretom.

"Pošto im i s njima nedostaje ruku, priča se da će im podršku dati Vesna Vučemilović i Marijan Pavliček", otkrio je.

Međutim, Pavliček je te tvrdnje demantirao.

"Mi smo došli s Mostom na antikorupcijskoj i antiHDZ priči i držimo se dogovora s njima. U ovom trenutku ne planiramo mijenjati dresove. Mogu oni planirati sto žele, ali nikakvih službenih razgovora nije bilo. Imat ćemo i predsjedništvo na kojem ćemo sve raspraviti", rekao je za 24sata.

 

21:04 Politički analitičar Tihomir Cipek je za Dnevnik Nove TV analizirao pregovore za parlamentarnu većinu i raskol u Mostu, a više o tome možete pročitati OVDJE.

20:58 Čelnik SDP-a Peđa Grbin gostovao je na N1 i rekao da SDP ima podršku stranaka Možemo!, Fokus i Mosta.

"Rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv", otkrio je Grbin. 

20:05 Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković u četvrtak bi se prvi put nakon turbulentnih izbora trebali naći na istom mjestu – svečanosti dočeka Rafalea.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

18:42 Predsjednik Primorsko goranskog saveza Darijo Vasilić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da je ta politička stranka nezadovoljna brojem izborenih mandata u Saboru koalicije IDS-PGS-UK, ali da je zadovoljna brojem glasova birača.

Vasilić je rekao da su očekivali da koalicija ostvari tri saborska mandata, te da PGS ima svog saborskog zastupnika. Ova koalicija dobila je dva mandata, a u Sabor idu dva kandidata IDS-a, pri čemu je Vasilića, drugog na kandidacijskoj listi, prestigao IDS-ov Loris Peršurić, temeljem preferencijskih glasova birača.

Ostojić: Milanović je želio srušiti Možemo!

18:35 Bivši SDP-ovac Rajko Ostojić i saborski zastupnik Socijaldemokrata rekao je da predsjednik Zoran Milanović imao plan srušiti Možemo!, ali mu to nije uspjelo.

"Možemo! je iskoristio situaciju. Možemo! je shvatio da su tu dva alfa mužjaka i oni su našli jedan sjajan put kako ući. Tko se može identificirati s Peđom Grbinom koji je 20 godina u Saboru? Kako? Ali s gospođom Sandrom Benčić, s gospođom Ivanom Kekin se može", ustvrdio je Ostojić tijekom razgovora s N1.

Rezultati Rijeka pravde bili su, smatra, katastrofalni.

"Peđa Grbin je izgubio kredibilitet, to je problem. On se maknuo kao školarac. Sad se jučer vratio, sad je abdicirao. On naprosto nije više kredibilan. Gotova utakmica, a rezultat mu je katastrofalan", zaključio je Ostojić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi

17:37 "Plasiraju se netočne informacije o podjeli ministarstava između HDZ-a i DP-a i imenima budućih ministara. Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade tijekom održanih konzultacija, rekao je HDZ-ov Marko Milić, piše N1.

Podsjetimo, ranije je RTL objavio da prema preliminarnim razgovorima DP zanimaju Ministarstvo kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša, što smatraju da treba izdvojiti iz gospodarstva kao i da demografija i useljeništvo trebaju zasebno ministarstvo.

Kao potencijalna ministarska imena spominjala su se Zlatko Hasanbegović za kulturu, Slaven Dobrović, bivši Mostovac kao ministar zaštite okoliša, što je i bio u Vladi 2015. (tada je bio ministar Okoliša i energetike) te Mario Radić kao ministar demografije.

Pročitajte i ovo Joe Biden potpora partnerima Zelenski je odahnuo, Biden potpisao zakon o paketu pomoći Ukrajini

16:09 Dalija Orešković reagirala je na izjavu HDZ-ovca Ivana Anušića, koji je nakon sastanka s Domovinskim pokretom rekao da idu "prema konačnom rješenju", odnosno konstituiranju Hrvatskog sabora i formiranju Vlade.

"I, jeste li već eliminirali Srbe ili ćete to nakon što se do konačnog rješenja stigne?", napisala je na svojem Twitter profilu.

"Konačno rješenje" je, podsjetimo, bio naziv službene nacističke politike sustavnog genocida nad židovima.

14:20 Domovinski pokret završio je prvi krug pregovara s SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om o sastavljanju parlamentarne većine.

"Svi razgovori prošli su u vrlo konstruktivnom tonu. Razmijenili smo stajališta i poglede o različitim temama, razmotrili moguće poteze i rješenja, a svi s kojima smo pregovarali predočili su nam i broj zastupnika koji ih podupiru za sastavljanje Vlade", priopćili su nakon sastanka.

Ponovili su kako ne mogu biti dio većine koju bi činili SDSS i Možemo!. "Od te pozicije u pregovorima ne odustajemo. Jasno smo istaknuli svoja programska načela koja predstavljaju temelj za moguću suradnju", kažu. Biračima su poručili da mogu biti sigurni da će opravdati njihovo povjerenje. 

Pregovori će se nastaviti idućih dana, kažu, a u međuvremenu će obaviti konzultacije s članovima Predsjedništva i Domovinskog odbora

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu

Rijeke pravde dogovorile pregovarački tim, ne gube nadu da će imati saborsku većinu

13:30 Koalicija Rijeke pravde održala je sastanak u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu i dogovorila pregovarački tim, a predstavnici stranaka na čelu s SDP-om ne gube nadu da će ipak na kraju oni uspjeti okupiti saborsku većinu.

Koalicija je pozvala sve koji ne žele da HDZ treći put dođe na vlast da se okupe u stvaranju antikorupcijske saborske većine, a Ivica Puljak iz Centra poručio je kako je cilj da ta većina donese zakone kojim će smijeniti Ivana Turudića, ukinuti lex AP i promijeniti izborni zakon. Očekuje da će se svi izjasniti oko te ideje koju je zasad, kako je rekao, podržalo 57 zastupnika.

Dogovoren novi sastanak HDZ-a i DP-a

12:55 Završili su pregovori između HDZ-a i DP-a za danas i dogovoren je novi susret, a izjavu za medije nakon sastanka je dao potpredsjednik HDZ-a i član HDZ-ova pregovaračkog tima Ivan Anušić.

"Održali smo drugi sastanak pregovora s DP-om. Birači su, kao što smo rekli i u izbornoj noći, dali jasnu poruku i HDZ-u i DP-u i zajedno smo dobili natpolovični broj mandata i slijedom toga smo krenuli u razgovore. Razgovori teku kako smo planirali, afirmativno. Krajem ovoga tjedna ili idući ponedjeljak je novi sastanak. U svakom slučaju, idemo prema konačnom rješenju, kako konstituiranja Hrvatskog sabora, tako i Vlade. Sve je sada u fazi razgovora - sve ćete na vrijeme saznati. U fazi smo pregovora, vrlo je osjetljivo, o detaljima ne mogu", rekao je.

Upitan zašto se stranački razgovori vode u zgradi Vlade, odvratio je da se sve političke konzultacije održavaju u Banskim dvorima: "U ovoj zgradi ne zasjeda samo Vlada, ovdje su deseci ureda za funkcioniranje države. Nema nikakvih zapreka da se ovdje održe razgovori."

12:30 Održan je novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta.

"Sastanak je bio vrlo konstruktivan i vođen je u pozitivnom i partnerskom ozračju. Razmotrena su ključna područja i teme potencijalne suradnje. U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade", kazao je predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić.

12:00 "Zašto se stranački pregovori održavaju u zgradi Vlade? Trenutačni je premijer u tehničkom mandatu, stranački pregovori mogu se voditi u stranačkim prostorijama ili eventualno u Saboru. To je još jedan pokazatelj kako HDZ sebe poistovjećuje s državom", upozorila je SDP-ova Mirela Ahmetović.

Raskol u Mostu

11:30 "Htjeli smo da mi koji smo prepoznatljivi budemo svi na listi. Kolege Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić odlučili su se povući. Smatram da su njih dvoje izrazito principijelni karakterni i čestiti ljudi i nadam se da ćemo moći dalje surađivati u Hrvatskom saboru", kazao je šef Mosta Božo Petrov na konferenciji za medije.

Petrov je rekao i da bi privremeni predsjednik Sabora, ako se dogovori dosadašnja opozicija, mogao biti netko iz Domovinskog pokreta. Kazao je da su spremni sudjelovati u većini koju bi sastavila dosadašnja oporba, ali bez Možemo! i SDSS-a. 

Pročitajte i ovo Božo Petrov Briselske fotelje Petrov nakon odlaska Raspudića: "Iskreno mi je žao. Htio sam da svi budemo na listi"

10:45 Do razilaženja u Mostu nije došlo zbog liste za izbore za Europski parlament, kazala je Marija Selak Raspudić na konferenciji za medije u Saboru dan nakon što su se pronijele razne informacije o raskolu u Mostu.

Odbila je, tvrdi, biti prva na listi zbog kolege iz Mosta Marina Miletića, koji se ranije ogradio od nje, te ostaje u Saboru. Kazala je i da je njezin suprug Nino Raspudić odbio biti na listi za Europski parlament jer ne želi varati birače odlaskom u Bruxelles te će oboje djelovati kao nezavisni zastupnici u Saboru.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

"Jedno je jasna poruka"

10:30 Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kazala je da su pregovori s DP-om prošli u konstruktivnom tonu, a osvrnula se na pregovore Domovinskog pokreta s SDP-om i HDZ-om.

"Meni je privukla pozornost činjenica da je jučer na sastanku s SDP-om i na sastanku s nama bio Ivan Penava, a danas će na sastanku s HDZ-om biti Mario Radić. To je vrlo jasna poruka – koje su razgovore shvatili ozbiljno i kojima su pristupili ozbiljno, a koje rade tek toliko, pro forma", kazala je za HRT i dodala kako je najizglednije da novu Vladu čine HDZ i DP.

"Narod je rekao svoje"

10:15 Uoči početka pregovora s Domovinskim pokretom oglasili su se HDZ i Andrej Plenković: "Vladu sastavljaju pobjednici, a ne gubitnici. Malo mi je i žao kolega iz SDP-a. Umjesto da nam čestitaju, koprcaju se u deluzijama. Narod je rekao svoje, jasno je poručio kome želi ponovno povjeriti upravljanje Hrvatskom."

"Kao izborni pobjednik te ozbiljna i odgovorna stranka s puno iskustva u vođenju pregovora, HDZ će zajedno s partnerima treći put zaredom sastaviti parlamentarnu većinu i Vladu. I to, uvjeren sam, vrlo brzo jer zemlji trebaju politička stabilnost, sigurnost i nastavak gospodarskog rasta i razvoja. Moramo što prije prionuti poslu", navodi se u objavi na Facebooku.

9:15 Dok se čekaju podrobnije informacije o navodnom raskolu u Mostu, na društvenim mrežama oglasio se Marin Miletić.

8:45 U 10 sati počinju razgovori Domovinskog pokreta i HDZ-a, javlja HRT, a kako se neslužbeno doznaje, pregovori će biti održani u Banskim dvorima.

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro"

Raskol u Mostu? Najavljene dvije konferencije za medije

7:30 Nepremostive razlike, čini se, muče Most. Naime, u utorak se pronijela informacija, zasad ne i službeno potvrđena, da su Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić napustili Mostove redove zbog navodnog sukoba s Marinom Miletićem te da je došlo do novog raskola u Mostu.

Čelnik stranke Božo Petrov o toj temi sinoć nije želio ništa govoriti, već je samo poručio da je za srijedu u 11:30 zakazao konferenciju za medije. Svoju konferenciju za medije ranije je najavila za 10:30 Selak Raspudić, koja, za razliku od supruga Raspudića, nije članica Mosta, već je na njihovoj listi i u saborskim klupama kao nezavisna.

Do razbuktavanja sukoba i verbalnog okršaja između nje i Miletića, a ranije je problem izazvala njezina izjava o pravu na pobačaj, došlo je navodno u ponedjeljak na sastanku Predsjedništva stranke prilikom utvrđivanja konačne liste Mostovih kandidata za EU parlament.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Liste za EU izbore Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno"

Problemi i među HDZ-om i DP-om, a još nisu pravo ni sjeli za pregovarački stol

7:20 Na odgovor predsjednika DP-a Ivana Penave nije trebalo dugo čekati. Naime, šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću u vezi s SDSS-om i Istanbulskom konvencijom poručio je: "To je izigravanje naših stavova i tko krene tim putem, ja ga upozoravam da taj put nije dobar. Upozoravam na vrijeme i Plenkovića i stranku kojoj sam nekada pripadao, jer kad se prijeđe neka crta, ja se nadam da su te lekcije naučene i ako tako ne bude, imat ćemo neke druge scenarije."

Što se tiče razgovora s SDP-om i Mostom, rekao je da su bili vrlo dobri: "Ovo je prvi krug, razgovori su bili kolegijalni, uljudni i razumni oko nekih mogućih razvoja situacija, i dobri s obzirom na različitosti s SDP-om u raznim opcijama." Naglasio je da je cilj pronaći optimalni put za dobrobit građana te da je to njihova obveza prema biračima.

7:10 Uvjeti bez kojih DP neće pristati na HDZ-ovo izglasavanje saborske većine obuhvaćaju poštovanje nadzora državne granice, Vladu bez SDSS-a, nultu toleranciju na ilegalni ulazak migranata te deratifikaciju Istanbulske konvencije.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, međutim, misli da je moguće da i DP i SDSS surađuju s njima te je dodao da deratifikacija Istanbulske konvencije, što je jedan od uvjeta Domovinskog pokreta, nije realna: "Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe. Riješili smo tu dilemu rodne ideologije. Naše su pozicije jasne. Ta je tema što se nas tiče apsolvirana."

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

7:00 Nakon prvih formalno odrađenih razgovora s SDP-om i Mostom, Domovinski pokret u srijedu bi trebao početi razgovore i s HDZ-om.

HDZ-ov pregovarački tim čine predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić.

DP-ov pregovarački tim čine predsjednik DP-a Ivan Penava, zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić, glavni tajnik DP-a Josip Dabro i politički tajnik DP-a Damir Barna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači?

SDP odškrinuo vrata DP-u - ostala su otvorena

6:50 Sastalo se u utorak i Predsjedništvo SDP-a, a šef stranke Peđa Grbin kazao je da su donijeli dvije odluke: prva je da jednoglasno traže konstituiranje Sabora kako bi se postavilo nadzor nad Vladom, a druga je odluka formiranje pregovaračkog odbora u kojem će Grbin i Marko Krička dovesti i jednog ili dva predstavnika stranaka koje su s SDP-om u koaliciji.

Pregovarački tim, dodao je, bit će oformljen u srijedu ili četvrtak, kada počinju i pregovori, koji moraju biti gotovi do 26. svibnja kako bi se spriječilo da Ivan Turudić postane glavni državni odvjetnik: "Odluku o njegovu imenovanju moguće je staviti izvan snage". Nije htio reći nastupa li on iz pozicije mandatara, no upitan jesu li odustali od Milanovića, rekao je: "Da. Treba biti svjestan realnosti."

6:40 Dan ranije završeni su prvi razgovori Domovinskog pokreta i SDP-a. Govoreći o sastanku s DP-om, SDP-ov Mišel Jakšić rekao je kako još ništa nije dogovoreno, ali ni završeno. "Znam da se razgovara na više frontova i da se ide u konstruktivnom tonu. Nije dogovoren razlaz nakon prvog razgovora, ostala su i dalje otvorena vrata. Slagali se ideološki ili ne, u ovom trenu ima šanse konstituiranje Sabora koji će se temeljiti na obračunu s korupcijom i da se narodna vlast vrati tamo gdje pripada, a to je Sabor."

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

6:30 HDZ je na izborima osvojio 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Nezavisna platforma Sjever 2, IDS 2, Fokus 1. Da bi se formirala saborska većina, potrebno je imati 76 ruku.

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je da će sukladno Ustavu, pozvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje 20 dana nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a dotad neće nikoga požurivati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene