Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje koje visi u zraku

Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Izraelski borbeni avion F-15
Izraelski borbeni avion F-15 Foto: Afp
Izraelski vojni vrh upozorio je da će odgovoriti na iranski napad. Međunarodna zajednica, zabrinuta zbog moguće eskalacije na Bliskom istoku, poziva na smirivanje situacije.

Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.

Izraelski vojni vrh u ponedjeljak je upozorio da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tijekom vikenda, pokrenut kao odgovor na izraelski zračni napad na veleposlanstvo Irana u Damasku u kojem je ubijen i visoki dužnosnik Iranske revolucionarne garde.

Međunarodna zajednica, zabrinuta oko moguće eskalacije na Bliskom istoku, poziva na smirivanje situacije.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako je Iran u nedjelju zatvorio svoja nuklearna postrojenja 'iz sigurnosnih razloga. Ona su ponovno otvorena u ponedjeljak, no Grossi je zaustavio rad inspektora IAEA-e 'dok se situacija u potpunosti ne smiri.

''Nastavit ćemo u utorak", kazao je Grossi u sjedištu UN-a u New Yorku pa dodao da pauza neće utjecati na aktivnosti inspekcija.

Upitan o potencijalnim napadima Izraela na nuklearna postrojenja, Grossi je rekao kako je uvijek zabrinut zbog te mogućnosti, pa pozvao na "ekstremnu suzdržanost".

Pročitajte i ovo Iran je dronovima prvi put u povijesti sa svojeg teritorija napao Izrael Tenzije na vrhuncu Objavljeni detalji o američkoj akciji: Izrael pripremio odgovor na napad Irana - ''Bliski istok je na rubu''

IAEA kontinuirano pregledava glavna iranska nuklearna postrojenja, poput onih za obogaćivanje uranija u Natanzu, središtu nuklearnog programa te države.

Iran tvrdi da taj program nije u vojne svrhe, no zapadne države optužuju Teheran da pokušava izraditi nuklearno oružje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene