Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči izbora

Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Zoran Milanović i Andrej Plenković Foto: Afp
Svi najutjecajniji mediji uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj raspisali su se o domaćoj političkoj situaciji. Posebnu pozornost posvetili su odnosu između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Neuobičajena odluka predsjednika Zorana Milanovića da izrazi premijerske ambicije na parlamentarnim izborima tema je i svjetskih medija, koji ga opisuju kao političara "oštra jezika" koji je svojim angažmanom poremetio očekivanja da na izborima glatko pobijedi vladajuća stranka.

Sudjelovanje hrvatskog predsjednika na izborima u srijedu "možda nije po ustavu", no svakako je unijelo živost u ranije predvidljive izbore, piše u ponedjeljak BBC.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Britanski medij objašnjava da su parlamentarni izbori u Hrvatskoj dosad imali ustaljeni obrazac – utrku SDP-a i HDZ-a u kojoj je većinom pobjeđivala stranka desnog centra zbog velikog članstva i snažne organizacije, iako oporbene stranke tvrde da tu prste ima i korupcijsko djelovanje.

"Ovi izbori mogli bi biti drukčiji. Sve zbog prisutnosti Zorana Milanovića", prenosi BBC, koji predsjednika opisuje kao najpopularnijeg političara čija je nesvakidašnja odluka smanjila raniju veliku razliku u anketama između dviju najvećih stranaka.

Milanovićeva taktika

Mete Milanovićeva "oštrog jezika" bili su stanovnici susjedne Bosne i Hercegovine, ilegalna migracija i vojna pomoć Ukrajini, ali je govorio s divljenjem i o ruskoj vojnoj moći, tvrdi britanski medij, proglašavajući to neuobičajenim stavovima za političara koji navodno pripada lijevom centru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ulovili ih Dvojac provalio u hotel kod Opatije, odale ih kamere: Kod jednog pronađen i kokain

BBC piše kako se dio pripadnika ljevice nada da predsjednik igra "lukavu igru", a da nije riječ o tome da zapravo otkriva svoj pravi karakter. Izjavu BBC-ju dala je Sandra Benčić, premijerska kandidatkinja stranke Možemo!, koja smatra da je riječ o predsjednikovoj taktici jer on govoreći o pitanju vojske, sigurnosti ili Hrvata u BiH zapravo preuzima stavove koji su inače dio HDZ-ove strategije.

Njemački Deutsche Welle u ponedjeljak pak piše da njemačkim političarima "izlazi na vidjelo strah od tektonskih promjena" u Hrvatskoj u slučaju Milanovićeve pobjede.

Zastupnik Christian Haase iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), saveznice HDZ-a iz Europske pučke stranke, za DW govori kako Berlin u premijeru Andreju Plenkoviću "ima pouzdanog partnera", što je u "nesigurnoj situaciji u kojoj se nalazimo najveće blago koje možete imati".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković POSLJEDNJA PRIJE IZBORA Ovo se rijetko viđa, sjednica Vlade počela na nesvakidašnji način: "Hrvatskoj su uplaćena 162 milijuna eura"

Haase ističe kako se "Milanovićevi stavovi o Rusiji" itekako registriraju u Berlinu te da neke njegove nedavne izjave "nisu dostojne jednog predsjednika".

Hrvatska poput Slovačke?

Liberalni zastupnik Bundestaga Oliver Lukšić za njemački je medij rekao kako je "čvrsto opredjeljenje Hrvatske za EU i NATO" od velike važnosti za Berlin, zbog čega vlada zabrinutost od eventualnog premijerskog mandata Milanovića.

Lukšić je rekao kako su mnogi u Njemačkoj iziritirani njegovim izjavama i stavovima poput onih o BiH, EU-u ili ratu u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Ispričali se "Za vas je on čudovište, za mene je bio vrlo bolestan dječak": Roditelji napadača koji je ubio šestero ljudi otkrili zašto je birao žene za žrtve

Hrvatska bi u slučaju njegove pobjede mogla ići smjerom Slovačke, u kojoj je pobijedio proruski političar Robert Fico, tvrdi liberalni zastupnik.

DW piše da Milanovića kritiziraju i socijaldemokrati iz Bundestaga poput Josipa Juratovića, koji "ne zna zašto se Milanović tako ponaša" iako je "inteligentna osoba". On tvrdi kako su neke predsjednikove protuimigrantske i nacionalističke izjave uzdrmale socijaldemokrate u Berlinu.

Dopisnik njemačke agencija dpa za DW Thomas Brey rekao je kako ni Plenković ni Milanović "ne blistaju svojim stavovima", jer on i u ponašanju premijera "vidi neke antidemokratske tendencije".

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja PARLAMENTARNI IZBORI Grmoja podnio prijavu DORH-u zbog malverzacija u Fortenovi

Brey tvrdi kako je dio njemačkih analitičara pomalo zabrinut sve autoritarnijim Plenkovićevim političkim stilom te da će on tim putem nastaviti ako se iznevjere njegove europske političke ambicije u kojima on sebe vidi na nekoj važnoj poziciji u Bruxellesu.

Politički sukob u siromašnoj zemlji EU-a

Associated Press u ponedjeljak piše o političkoj krizi zbog sukoba između aktualnog premijera Plenkovića i populističkog predsjednika Milanovića, koji neformalno vodi savez lijevih i centrističkih stranaka.

Američka novinska agencija piše da bi ostankom HDZ-a na vlasti Hrvatska zadržala "relativnu političku stabilnost i nastavila prozapadnim kursom", a da bi prevaga SDP-a potencijalno "otvorila prostor za snažniji proruski utjecaj" kakav se vidi u Mađarskoj i Slovačkoj.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

AP piše kako Milanovićevo "živopisno korištenje uvreda" protiv protivnika mnoge zgražava, no da on i dalje ostaje najpopularniji političar u anketama jer je viđen kao netko tko govori otvoreno i koristi se običnim jezikom u odnosu na rezerviranijeg Plenkovića.

Euractiv u ponedjeljak piše kako se sraz dvojice političara događa u vrijeme dok je država suočena s "raširenom korupcijom, kroničnim nedostatkom radnika, najvećom inflacijom u eurozoni te nepopustljivim ilegalnim migracijama na njezinim granicama", opisujući Hrvatsku kao "jednu od najsiromašnijih članica" EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene