Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Nikada nije bilo ovako važno zaštiti svoje osobne podatke: Znate li kako to učiniti i što je pravo na zaborav?

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Osobni podaci smiju se prikupljati i obrađivati u samo točno definiranu svrhu i u mjeri kojoj je to nužno. Kada organizacija/društvo prikuplja vaše podatke, imate pravo znati u koju svrhu ih prikuplja i na koji pravni temelj se pritom oslanja.

Osobni podaci su ime i prezime, datum rođenja, adresa, e-mail, broj osobne iskaznice, otisak prsta, registarska oznaka automobila, vaša fotografija... Sve su to osobni podaci.

Pravo na zaštitu osobnih podataka jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka, a svrha mu je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka.

Pravo na zaštitu osobnih podataka se odnosi na sprječavanje i sankcioniranje zlouporaba osobnih podataka, a zajamčeno je međunarodnim i nacionalnim propisima. Pri obradi vaših podataka organizacije/društva/državna tijela vas trebaju na jasan i sažet način informirati o uporabi vaših podataka.

Osobni podaci smiju se prikupljati i obrađivati u samo točno definiranu svrhu i u mjeri kojoj je to nužno. Kada organizacija/društvo prikuplja vaše podatke, imate pravo znati u koju svrhu ih prikuplja i na koji pravni temelj se pritom oslanja.

Pročitajte i ovo Broj osvojenih mandata na parlamentarnim izborima konačni rezultati izbora Objavljena imena svih zastupnika koji su izabrani u Sabor: Jedan je sjedio u njemu i 1990.

Pravo na pristup osobnim podacima

Imate pravo na pristup svojim osobnim podacima koje voditelji obrade (tvrtke/društva/organizacije) prikupljaju o vama i možete zatražiti detaljne informacije o njihovoj svrsi obrade, o vrsti/kategorijama osobnih podataka koji se obrađuju uključujući i uvid u svoje osobne podatke, o primateljima ili kategorijama primatelja te o predviđenom razdoblju u kojem će osobni podaci biti pohranjeni. Pristup osobnim podacima može biti ograničen samo u slučajevima propisanim pravom Unije ili nacionalnim zakonodavstvom odnosno kada se takvim ograničenjem poštuje bit temeljnih prava i sloboda drugih. Kako biste ostvarili svoje pravo, obratite se voditelju obrade pisanim putem.

Pravo na ispravak osobnih podataka

Imate pravo zatražiti ispravljanje ili dopunjavanje osobnih podataka ako vaši podaci nisu točni, potpuni i ažurni. Da biste to učinili, pošaljite svoj zahtjev voditelju obrade pisanim putem. Ukoliko voditelj obrade vodi netočne podatke o vama, to može negativno utjecati na vaš život, primjerice kad zatražite odobrenje kredita.

Pročitajte i ovo Generalštab JNA u Beogradu - 3 planovi u Beogradu Objava američkog biznismena odjeknula poput bombe, Srbi su bijesni: "To je spomenik na naše patnje!"

Na primjer, ugovarate policu životnog osiguranja i doznajete da osiguravajuća kuća raspolaže s netočnim podatkom da ste srčani bolesnik, što povećava iznos premije životnog osiguranja. Imate pravo tražiti osiguravajuću kuću ispravak tog netočnog podatka.

Pravo na brisanje osobnih podataka ("pravo na zaborav")

Imate pravo tražiti brisanje osobnih podataka koje se na Vas odnose ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:

  • vaši osobni podaci više nisu nužni za svrhu u koju su prikupljeni ili obrađivani
  • povukli ste privolu na kojoj se obrada temelji i ne postoji druga pravna osnova za obradu
  • uložili ste prigovor na obradu svojih osobnih podataka te voditelj obrade nema jače legitimne razloge za obradu
  • osobni podaci nezakonito su obrađeni
  • osobni podaci moraju se brisati radi poštivanja pravne obveze iz prava Unije ili prava države kojoj podliježe voditelj obrade
  • osobni podaci prikupljeni su u vezi s ponudom usluga informacijskog društva.

Na primjer, upisom svojeg imena i prezimena u internetsku tražilicu, pronašli ste da se u rezultatima pretraživanja pojavljuje poveznica na novinski članak od prije 15 godina u kojem ste lažno optuženi za krađu, što vam uzrokuje probleme u poslovnom i privatnom životu. Ako niste javna osoba i vaš interes da se članak ukloni nadilazi javni interes na pristup informacijama, možete se obratiti voditelju obrade (npr. Google, Bing, Yahoo) sa zahtjevom za uklanjanje poveznice iz rezultata pretraživanja na internetsku stranicu na kojoj se nalazi novinski članak s vašim osobnim podacima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snimile kamere Odvjetnik divljački napao kolegicu, unosio joj se u lice i zaprijetio: "'Oćeš da ti opalim šamar? Kad izađeš sa suda..."

Pravo na ograničenje obrade osobnih podataka

Imate pravo ishoditi ograničenje obrade ako: osporavate njihovu točnost, ako je obrada nezakonita, a protivite se njihovom brisanju, ako voditelj obrade više ne treba osobne podatke ali ste ih zatražili radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva, ako ste uložili prigovor na obradu osobnih podataka.

Na primjer, odlučili ste promijeniti banku. Zatražili ste od banke s kojom više ne želite poslovati zatvaranje računa i brisanje svih vaših osobnih podataka. Međutim, banka ima zakonsku obvezu čuvati podatke o bivšem klijentu u zakonski utvrđenom vremenskom razdoblju. Iako je banka u zakonskoj obvezi čuvati te podatke, možete zatražiti ograničenje obrade svojih osobnih podataka kako biste bili sigurni da se isti neće korištiti u neželjene svrhe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024. Plenković otkrio s kime HDZ pregovara: "Cilj je približiti stajališta"

Pravo na prigovor

Ako društvo/organizacija obrađuje vaše podatke u svrhe izvršavanja zadaća od javnog interesa ili pri izvršavanju svojih službenih ovlasti, na temelju legitimnog interesa ili u svrhe direktnog marketinga možete podnijeti prigovor protiv takve obrade.

Na primjer, prilikom kupovine cipela ispunili ste listić za sudjelovanje u nagradnoj igri i pristali ste na obradu osobnih podataka u marketinške svrhe. Nakon toga na vaš email i mobitel neprestano stižu promotivne ponude koje ne želite primati. Imate pravo usprotiviti se takvoj vrsti obrade i nakon uloženog prigovora društvo/organizacija mora prestati sa slanjem istih.

Pravo na prenosivost podataka

Imate pravo zaprimiti svoje osobne podatke koje ste prethodno pružili voditelju obrade, u strukturiranom obliku te u uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu. Imate pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade bez ometanja od strane voditelja obrade kojem su osobni podaci pruženi, ako se obrada provodi automatiziranim putem i temelji na privoli ili ugovoru.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Tako na primjer, želite promijeniti teleoperatera. Imate pravo zatražiti od teleoperatera čije usluge više ne želite koristiti svoje osobne podatke u digitalnom obliku i prenijeti ih drugom operateru.

Također, zatražili ste kredit od banke putem interneta te ste unijeli svoje podatke, a računalni program banke "odlučuje" hoće li vam kredit biti odobren te predlaže kamatnu stopu. Imate pravo osporiti odluku i tražiti uključivanje osobe u proces radi pojašnjenja odluke koju je donio računalni algoritam.

Kako možete ostvariti svoja prava?

Da biste ostvarili svoja prava, trebate se obratiti društvu ili organizaciji koja obrađuje vaše osobne podatke, odnosno voditelju/izvršitelju obrade, a on na taj zahtjev mora odgovoriti bez nepotrebna odgađanja, a najkasnije u roku od mjesec dana. Ako društvo/organizacija ne želi ispuniti zahtjev, mora navesti valjani razlog.

Primjerice, ako želite pristup svojim osobnim podacima s kojima raspolaže banka čiji ste klijent, obratite se banci pisanim putem. Ako ne želite više primati promotivne materijale trgovačkog društva na čijoj ste listi primatelja, obratite se pisanim putem tom trgovačkom društvu, ako želite da Google ukloni informacije o vama iz rezultata pretraživanja, obratite se Google-u.

Ukoliko voditelj obrade nije udovoljio vašem zahtjevu, a smatrate da vam je povrijeđeno pravo na zaštitu osobnih podataka, obratite se Agenciji za zaštitu osobnih podataka sa zahtjevom za utvrđivanje povrede prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene