Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znak zahvalnosti

Hrvatska vodeća u broju transplantacija: Darivatelji dobili svoju skulpturu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je vodeća u svijetu po broju transplantacija u odnosu na broj stanovnika i prva u Europi po broju darovanih organa. Jako je emotivno bilo danas vidjeti na okupu obitelji donatora organa i onih kojima su organi transplantirani. Njihovoj plemenitosti zauvijek će svjedočiti skulptura 'Dar života' koja je postavljena na Bundeku.

Danijel Jager je godinama imao velikih srčanih problema, stanje se sve više pogoršavalo. 'Mislio sam na to da će mi jedina solucija biti transplantacija, jedini izlaz iz te priče, tako da sam se pomirio s tim', kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nižu se reakcije SDP zamislio park prilagođen ženama: "Predstavili su maltene spolno segregirani rezervat" Slika nije dostupna U VRHU EUROTRANSPLANTA Uspjeh Hrvatske o kojem jedna od najrazvijenijih zemalja Europe može samo sanjati

Danas se osjeća dobro. 'Prije nisam mogao napravit 20-30 metara na ravnom da se nisam umorio i zadihao. Da sam malo lakši, mogao bih i trčati', kazao je Danijel kroz smijeh.

Priču sa sretnim završetkom ima i Tomislav iz susjedne Bosne i Hercegovine, koji je transplantaciju morao obaviti u Zagrebu. 'Ja sam na dijalizi bio prije nekih 7, 8 godina i već 6 godina sam transplantiran. Meni je sestrić darovao bubreg', kazao je Tomislav Žuljević.

>>
Hrvatska kao uzor svjetskim silama

U čast donorima čiji su organi spasili mnoge živote, postavljena je skulptura. 'Jako mi je drago što je Tomislav, Ivanov stariji brat, imao tu čast danas otvoriti ovu skulpturu u spomen na svog malog brata', kazao je Alfred Ledinski.

Organi preminulog Ivana spasili su pet života. 'Shvatili smo da naš Ivan ipak možda može i dalje živjeti u nekoj drugoj djeci, može pomoći spasiti ih i to se i dogodilo', kazao je Ledinski.

Samo je prošle godine u Hrvatskoj obavljeno 400 transplantacija – 44 transplantacije srca, 231 transplantacije bubrega, 8 transplantacija gušterača te 128 transplantacija jetara. 'Biti bolestan sa zatajenjem organa i čekati na transplantaciju idealno mjesto nije SAD, Japan, Njemačka, nego Hrvatska', kazala je Mirela Pandžić iz udruge Transplant.

Zaista, Hrvatska ima veliko srce.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene