Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Još uvijek operiraju slovačkog premijera, u životnoj je opasnosti: Objavljeni detalji o atentatoru

Donio odluku

Premijer objavio hoće li podnijeti ostavku nakon teških optužbi na račun supruge: "Stanimo na kraj ovom blatu"

Premijer Pedro Sanchez prije pet dana objavio je pismo upućeno stanovnicima u kojem je najavio povlačenje s dužnosti na pet dana pogođen napadom na svoju suprugu i kako bi razmislio hoće li ostati premijer.

Španjolski premijer Pedro Sánchez donio je odluku koju je tamošnja javnost s nestrpljenjem očekivala. Naime, u srijedu je neočekivano objavio da razmišlja o odlasku te da će za pet dana donijeti odluku zbog optužbi za korupciju protiv njegove supruge Begoñe Gómez. Tada je otkazao sve planirane sastanke i rekao da će svoju odluku objaviti u ponedjeljak.

Sánchez, socijalist koji je preuzeo dužnost 2018., napisao je na X-u da mora razmisliti o tome hoće li ostati na dužnosti s obzirom na neutemeljene optužbe protiv njegove supruge.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "To je put u autoritarne režime" Svjetski mediji prenose ozbiljno upozorenje: "Stanje je opasno blizu prijelomne točke, napadi su se dogodili i u Hrvatskoj. Sve je veća zabrinutost i zbog njezine vlade"

Rekao je da treba odlučiti isplati li se ostati na dužnosti unatoč blatnoj jami koju desnica i krajnja desnica prave od politike, "hoću li i dalje biti na čelu vlade ili bih trebao odstupiti".

I odluku je danas donio te poručio:

"Odlučio sam nastaviti s više snage", rekao je Sánchez u obraćanju zemlji u kojem je osudio napade na svoju obitelj.

"Stanimo na kraj ovom blatu", još je poručio.

Optužbe protiv njegove supruge, koja ne obnaša javnu dužnost, iznijela je desničarska organizacija Manos Limpias (Čiste ruke). Optužila ju je za trgovinu utjecajem i poslovnu korupciju. Manos Limpias kasnije je priznao da su se optužbe temeljile na medijskim izvješćima koja bi mogla biti lažna.

Pedro Sánchez Begoña Gómez Foto: Afp

Ured javnog tužitelja u Madridu prošlog je tjedna također zatražio da se obustavi preliminarna istraga protiv Gómez.

Prema ustavu, da je Sánchez podnio ostavku, kralj Felipe VI. morao bi se konzultirati s čelnicima političkih stranaka prije nego što bi predložio nasljednika parlamentu.

Pročitajte i ovo Viktor Orbán i Stephen Nikola Bartulica objava na Facebooku "Konzervativne snage diljem Europe rastu!": Bartulica uz Orbana, spominje borbu protiv rodne ideologije, uništavanje obitelji...

Više od 10.000 ljudi prosvjedovalo je u subotu u Madridu pozivajući Sáncheza da ostane na dužnosti. Oko 5000 izašlo je u nedjelju navečer na ulice španjolske prijestolnice s transparentima na kojima su ga pozvali da ne podnese ostavku. Također su optužili desničare da pribjegavaju ucjenama i lažnim vijestima.

Direktor El Confidenciala: "Vlada nam je prijetila zbog objava o Sanchezovoj supruzi"

Visokopozicionirani dužnosnici španjolske vlade verbalno su prijetili internetskim novinama El Confidencial, na čijim se tekstovima temelji otvaranje sudske istrage nad suprugom španjolskog premijera Sancheza, rekao je direktor El Confidenciala za Hinu.

"Kad god postoji slobodno i neovisno istraživačko novinarstvo, postoje pritisci. Novinarstvo je neugodno. Ili bi trebalo biti", rekao je direktor Nacho Cardero.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Gruziji Tisuće na ulicama VIDEO Kaos u državi na rubu Europe: Veliki prosvjedi danima ne prestaju, došlo i do sukoba s policijom

"Posljednjih tjedana primili smo verbalne prijetnje od visokih vladinih dužnosnika", dodao je ne navodeći imena.

El Confidencial je od 29. veljače do 4. travnja objavio seriju tekstova u kojima je naveo da se 49-godišnja Begoña Gómez, supruga socijalističkog premijera Sancheza, tijekom 2020. i 2021. sastajala s poduzetnicima koji su se prijavljivali na javne natječaje i preko njih dobivali novac i poslove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene