Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uprava u rasulu

Putin sazvao izvanredni sastanak zbog katastrofe koja prijeti jednoj regiji: Šokirao se kada je saznao da nekoliko mjeseci ne zna pravo stanje

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Rusko područje Urala i sjeverni Kazahstan pogodile su najgore poplave u posljednjih nekoliko desetljeća. Vladimir Putin zbog takve situacije zatražio je odgovore lokalnih tijela i šokirao se kada je shvatio da pogođeni grad Kurgan ima v.d. gradonačelnicu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ovog tjedna tražio odgovore uslijed najgorih poplava koje su zahvatile Rusiju desetljećima unazat. Poplave su dovele do evakuacije desetaka tisuća ljudi i dojave da je rudnik urana poplavljen.

Tijekom sastanka o mjerama odgovora na poplave u srijedu, Putin je pitao vršiteljicu dužnosti gradonačelnice Kurgana Anastaziju Argiševu gdje je izabrana gradonačelnica. Kada je saznao da je ona dala ostavku u siječnju, predložio je organiziranje izbora u regiji i poduzimanje "odgovarajućih mjera", izvijestili su lokalni mediji.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Zagrebu U bolnici je Policajac prošao kroz crveno i izazvao prometnu nesreću: Teško je ozlijeđen, a još su dvije osobe lakše ozlijeđene

Rusko područje Urala i susjedni sjeverni Kazahstan pretrpjeli su najgore poplave u posljednjih 80 godina zbog obilnih oborina pojačanih velikim snježnim padalinama, koje su se brzo otopile zbog temperatura skoka ovog proljeća. Vlasti su posljednjih tjedana evakuirale desetke tisuća stanovnika iz Kurgana i Orenburga zbog porasta poplavnih voda, prenos Newsweek.

Rudnik urana Dobrovolnoye, koji se nalazi u selu Uksyanskoye u okrugu Zverinogolovsky u Kurganu, navodno je potopljen u poplavi. Njime upravlja podružnica državne nuklearne agencije Rosatom, međutim oni su zanijekali je da je rudnik bio pogođen poplavom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Dalmaciji Tragedija u Makarskoj! Ženi pozlilo nakon što ju je muškarac gurnuo i udario joj psa, preminula je

Procjenjuje se da rudnik sadrži približno 7077 tona urana s vrijednošću u rasponu od 0,01 posto do 0,05 posto urana. Ekolozi su zbog toga izrazili zabrinutost da bi obližnja rijeka Tobol mogla biti kontaminirana uranom. Rijeka se koristi kao izvor pitke vode za stanovnike Kurgana.

Stručnjaci su upozorili da bi curenje urana iz rudnika Dobrovolnoye moglo kontaminirati vodu za piće za stanovnike, s obzirom na veću razinu zračenja oko rudnika. Vlasti su godinama pozivale na zabranu rudarenja urana u tom području zbog straha od kontaminacije podzemnih voda i rijeka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu HDZ nadomak vladajuće većine? S Domovinskim pokretom i Vučemilović fali im samo jedan glas. Oglasio se Raspudić

U srijedu je Alexander Kurenkov, šef ruskog ministarstva za izvanredne situacije, rekao da su najveće poplave pogodile regiju Kurgan, te da se poplavne vode približavaju obližnjoj regiji Tyumen. Kurenkov je također izvijestio da je vlada regije Kurgan osigurala financijsku pomoć pogođenom stanovništvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene