Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poklon Putinu

FOTO U velikoj akciji uhićeni ukrajinski pukovnici: Planirali atentat na Zelenskog, ubacili krtice u njegov najuži tim

Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog
Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Telegram/SBU
Aktualno Galerija Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Foto: Telegram/SBU Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 5 Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 5 Foto: Telegram/SBU Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 4 Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 4 Foto: Telegram/SBU Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 2 Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 2 Foto: Telegram/SBU +6 Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 1 Galerija 1/11 >>
Dvojica ukrajinskih zapovjednika dovode se u vezu s ruskom sigurnosnom službom FSB. Plan je bio izvršiti atentat na Zelenskog.

Ukrajinska sigurnosna služba objavila je da je otkrila rusku zavjeru prema kojoj je planiran atentat na predsjednika Volodimira Zelenskog. Uz njega, atentatori su planirali ubiti i druge visokopozicionirane ukrajinske dužnosnike.

Pročitajte i ovo Poljski sudac pobjegao u Bjelorusiju Prozvali ga izdajnikom Sudac im pobjegao u Bjelorusiju i zatražio azil: "Vlasti zemlju vode u rat!"  

Uhićena su dva pukovnika ukrajinske vladine jedinice za zaštitu koja se dovode u vezu s planiranjem ubojstva Zelenskog, javlja BBC. Navodno je riječ o agentima ruske državne sigurnosne službe FSB. Njihov je zadatak bio infiltrirati se u sustav i među tjelohraniteljima Zelenskog pronaći one bi bili voljni pristati na otmicu i ubojstvo.

Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 5 Foto: Telegram/SBU

Pročitajte i ovo Nasukan teretni brod iz Ukrajine Prenosi žitarice Nasukao se ukrajinski brod, zatvoren jedan od najprometnijih morskih prolaza na svijetu

Druge mete su bili šef vojne obavještajne službe Kirilo Budanov i šef sigurnosne službe SBU Vasil Maljuk, navodi se. Budanova su planirali ubiti prije pravoslavnog Uskrsa 5. svibnja. Plan je bio iskoristiti krticu u vlastitim redovima za dobivanje informacija o Budanovoj lokaciji, koju bi zatim napali raketama i dronovima.

Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 2 Foto: Telegram/SBU

Jedan od uhićenih pukovnika već je kupio dronove i protupješačke mine, navodi SBU. Ubojstva su trebala biti dar Putinu prije inauguracije u utorak, navodi Maljuk, jedan od meta atentata.

SBU navodi kako su tri zaposlenika FSB-a nadgledala organizaciju i napad. Jedan od njih - pod imenom Dmitro Perlin, regrutirao je krtice prije ruske invazije Ukrajine u veljači 2022. godine.

Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Akcija uhićenja atentatora na Volodimira Zelenskog - 4 Foto: Telegram/SBU

Ruske snage su navodno pokušavale atentat na Zelenskog još od početka rata. Prije mjesec dana uhićen je jedan Poljak pod optužbama da je planirao suradnju s ruskim obavještajnim službama kako bi pomogao u atentatu na Zelenskog.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene