Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEVIĐENE MJERE SIGURNOSTI

VIDEO Američki predsjednik Joe Biden otišao iz Kijeva, nakon sastanka sa Zelenskim objavio vijest koja će dodatno razbjesniti Putina

Aktualno Galerija Biden u Kijevu - 2 Biden u Kijevu - 2 Foto: afp Joe Biden i Volodimir Zelenski - 3 Joe Biden i Volodimir Zelenski - 3 Foto: Afp Joe Biden i Volodimir Zelenski - 2 Joe Biden i Volodimir Zelenski - 2 Foto: Afp Joe Biden i Volodimir Zelenski - 1 Joe Biden i Volodimir Zelenski - 1 Foto: Afp +6 Kijev Galerija 1/11 >>
Američki predsjednik Joe Biden došao je u Kijev uoči obljetnice ruske invazije na Ukrajinu. U gradu su neviđene mjere sigurnosti. Zračne sirene čule su se u Kijevu za vrijeme Bidenova posjeta, ali nema izvješća o ruskim napadima. Radi se o prvom Bidenovu posjetu Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju, što je veliki znak potpore.

 

  • Američki predsjednik Joe Biden došao je u Kijev
  • Posjet je nenajavljen, ali se ranije tijekom jutra nagađalo da Biden dolazi jer je centar grada bio blokiran
  • Bidenov posjet dolazi uoči godišnjice invazije na Ukrajinu
  • U gradu su neviđene mjere sigurnosti
  • Zračne sirene čule su se u Kijevu za vrijeme Bidenova posjeta

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

14:23 Rusija je znala da će Biden posjetiti Kijev. Više o tome OVDJE. 

13:27 Najmanje dva izviđačka zrakoplova američkih zračnih snaga viđena su kako kruže u blizini granice Poljske i Ukrajine dok je Joe Biden danas posjetio Kijev. Oba zrakoplova su Boeing E-3B Sentry, koji rade kao sustavi za rano upozoravanje i kontrolu u zraku, javlja Sky News. 

Počeli su nadzirati područje sinoć u 22 sata po ukrajinskom vremenu. Više o tome OVDJE. 

13:15 BBC javlja da je Biden otišao iz Kijeva. 

13:10 Zelenski je objavio video o Bidenovu posjetu Kijevu.

12:48 The New York Times navodi da je uzbunu tijekom šetnje Zelenskog i Bidena zazvao ruski MiG koji je poletio u Bjelorusiju. Dolazak Bidena u Kijev bio je velik sigurnosni izazov, a detalje tajnovitog dolaska prenosi The New York Times. Više o tome OVDJE.

12:05 Zelenski se također obratio novinarima nakon sastanka s Bidenom. Ukrajinski predsjednik rekao je kako su današnji pregovori s američkim kolegom bili ključni i plodonosni. "Nadamo se da će ova godina postati godina pobjede", rekao je Zelenski te dodao kako će nastaviti raditi sve što je moguće kako bi "demokratski svijet pobijedio u ovoj povijesnoj borbi".

12:02 John J. Sullivan, bivši američki ambasador u Moskvi, također je došao u Kijev.

11:52  Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, oglasio se o posjetu američkog predsjednika. 

11:45 Julian Röpcke, novinar Bilda, napisao je na Twitteru kako je Bidenov dolazak u Kijev snažna poruka diktatoru Putinu.

11:35 Priopćenjem o posjetu Bidena Ukrajini oglasila se Bijela kuća: "Dok se svijet priprema obilježiti godinu dana od ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ja sam danas u Kijevu kako bih se sastao s predsjednikom Zelenskim i ponovno potvrdio našu nepokolebljivu i nepokolebljivu predanost ukrajinskoj demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti. Ali bio je u krivu", navodi se u priopćenju. 

"Danas se u Kijevu sastajem s predsjednikom Zelenskim i njegovim timom radi rasprave o našoj potpori Ukrajini. Najavit ću još jednu isporuku ključne opreme uključujući topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor kako bismo zaštitili ukrajinski narod od zračnog bombardiranja.

I podijelit ću da ćemo kasnije ovog tjedna objaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti ruski ratni stroj.

Tijekom prošle godine Sjedinjene Države izgradile su koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle obrani Ukrajine vojnom, gospodarskom i humanitarnom potporom bez presedana i ta će potpora trajati.

Također se radujem putovanju u Poljsku kako bih se susreo s predsjednikom Dudom i čelnicima naših saveznika s istočnog krila, kao i iznio primjedbe o tome kako će Sjedinjene Države nastaviti okupljati svijet da podrži narod Ukrajine i temeljne vrijednosti ljudska prava i dostojanstvo u Povelji UN-a koja nas ujedinjuje širom svijeta", objavila je Bijela Kuća. 

Biden u Kijevu - 2 Joe Biden i Volodimir Zelenski Foto: Afp

11:30 Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Kijev u potpunoj tajnosti. Radi se o prvom posjetu američkog predsjednika Ukrajini otkad je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. veljače prošle godine.

11:25 Biden je u Kijevu najavio pomoć Ukrajini vrijednu 500 milijuna dolara. Obraćajući se novinarima zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, najavio je da će u paketu biti vojna oprema, artiljerijsko streljivo, haubice i ručne protutenkovske rakete tipa Javelin.

"Godinu dana kasnije Kijev je i dalje tu. Ukrajina je i dalje tu. Demokracija je i dalje tu", rekao je Biden. Američki predsjednik susreo se sa Zelenskim te njegovom suprugom u predsjedničkoj rezidenciji u Kijevu.

Biden u Kijevu - 2 Joe Biden i Volodimir Zelenski Foto: Afp

11:24 Biden je zbog sigurnosti u Kijev stigao vlakom, javljaju neki američki mediji. 

Biden u Kijevu - 2 Joe Biden i Volodimir Zelenski Foto: Afp

11:19 Američka ambasadorica u Ukrajini objavila je fotografiju Bidena i Zelenskog uz poruku: "Dobro došli u Kijev, predsjedniče".

11:15 Ovo je povijesni dolazak jednog američkog predsjednika Ukrajini, javljaju američki mediji. 

11:13 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je o čemu je razgovarao s Bidenom. Objavio je da je s američkim predsjednikom razgovarao o dostavi dalekometnog oružja Ukrajini te novom paketu vojne pomoći Ukrajini.

11:12 Američki predsjednik Biden oglasio se o svojem posjetu Kijevu na Twitteru.

11:07 Društvenim mrežama kruže snimke Bidenova posjeta. Biden sa Zelenskim hoda ulicama Kijeva. 

11:00 Američki predsjednik Joe Biden nenajavljeno je stigao u glavni grad Ukrajine, Kijev.

U trenutku dok je Joe Biden hodao ulicama Kijeva glavnim gradom odjekivao je zvuk sirena na zračnu uzbunu. Ranija nagađanja o Bidenovu dolasku sada su potvrđena. Nešto ranije zabilježena je neviđena kolona, a blokiran je i centar grada. 

10:00 U centru Kijeva zabilježena je duga kolona automobila koji jure ulicama glavnog ukrajinskog grada. Twitter je brujao o tome i nagađao o tome što se događa.

Neki su nagađali da je centar Kijeva blokiran zbog posjeta američkog predsjednika Bidena, koji putuje za Poljsku. Njegov posjet Varšavi zakazan je za utorak. 

"Centar Kijeva blokiran je zbog dolaska vrlo važnih ljudi. Ukrajinski mediji nagađaju da je Biden došao u posjet. Nikome nije dozvoljen prolazak ulicama", pišu na društvenim mrežama. 

Britanski reporter John Sweeney, koji se nalazi u Kijevu, na Twitteru je objavio da se na ulicama glavnog grada govori kako je američki predsjednik Joe Biden stigao u grad.

Inače, ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba jutros je otkazao put u Bruxelles, gdje je trebao prisustvovati sastanku o pomoći Ukrajini.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene