Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Bliži se Prvi maj: Koja polovica tjedna je bolja za spajanje s vikendom?

Bliži se Praznik rada, gužve na cestama govore da su mnogi već ovaj vikend na odmoru. Kakvo ih, a i sve nas vrijeme čeka u idućem tjednu, zna meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Praznik rada ove godine pada baš u sredinu tjedna. Vrijeme se posložilo tako da bolje prolaze oni koji su ovaj vikend spojili s nadolazećim praznikom, nego oni koji to misle učiniti u drugoj polovici idućeg tjedna kada će biti nestabilnije. 

Zasad prati nas ugodno, većinom sunčano i ponovno sve toplije vrijeme. Nalazimo se u polju povišenog tlaka, pod utjecajem grebena anticiklone, dok se zapadnije od nas u Europi, nad Španjolskom produbljuje visinska dolina, s ciklonom u prizemnom sloju atmosfere.

Takav raspored atmosferskih sustava ovog vikenda povlači i novu masu saharskog pijeska preko Italije prema Alpama. Hrvatska će se u iduća dva dana naći na rubu tog oblaka prašine i izuzev malo zamućena neba ne bismo trebali imati ozbiljnije povišene koncentracije lebdećih čestica, prizemno u zraku.

Atmosfera će idućih dana biti stabilna i suha, pa će vrijeme većinom biti sunčano, ali i toplo.

U nedjelju ujutro tek mjestimice u unutrašnjosti kratkotrajna magla, inače će prevladavati sunčano, a na mnogim mjestima i potpuno vedro. Bez vjetra, tiho, na Jadranu i u sjevernim kopnenim krajevima puhat će ponegdje slab jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 5 do 9, a na moru od 10 do 14 stupnjeva.

Pretežno sunčano zadržat će se i poslijepodne. Puhat će većinom slab vjetar s juga, dok će najviša dnevna temperatura biti između 22 i 25 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV

Slično i u Slavoniji i Baranji. Sunčano i većinom vrlo toplo. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar, a najviša dnevna temperatura, kao i na zapadu i ovdje će biti često blizu 25 stupnjeva.

Pretežno sunčano očekuje se i u gorskoj Hrvatskoj, ali i na sjevernom Jadranu, premda tu poslijepodne povremeno može biti i umjerene naoblake. Vjetar slab, u gorju jugozapadni, na sjevernom Jadranu, prema otvorenom moru jugoistočni. 20ak stupnjeva u gorju, a koji više sutra u onom najtoplijem dijelu dana očekujemo na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji će biti sunčano te također toplo. Puhat će većinom slab sjeverozapadni i zapadni, a u zaleđu dio dana i jugozapadni vjetar. Temperatura, od 21 do 24 stupnja.

More je od 15-ak na sjevernom Jadranu, do 17 stupnjeva na većini mjernih mjesta u Dalmaciji. U Dubrovniku jedino, u subotu stupanj toplije, 18.

UV indeks će uglavnom biti visok pa sredinom dana valja pripaziti na suncu, osobito jer neće biti jako vruće, pa će sunčeve zrake svima goditi, no osjetljiviji već za kratko vrijeme mogu dobiti i opekline.

I početkom idućeg tjedna UV indeks će biti visok, vrijeme će biti sunčano, čak i malo toplije nego sutra. U srijedu promjenjivije, uz blagi pad temperature te uz mogućnost i za poneki pljusak, no za sad je ona minimalna, a raste prema kraju dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatski rječnik Plava ekonomija, zelene tvrdnje, točka preokreta: Znate li o čemu je riječ?

Sunčano će sve do srijede biti i na moru. U srijedu nestabilnije uz moguće mjestimične pljuskove, isto izglednije prema večeri. Puhat će slabo do umjeren jugo i jugozapadnjak, dok će temperatura biti oko 25 stupnjeva: točnije između 22 i 27, ovisno o mjestu.

U drugoj polovici idućeg tjedna bit će posvuda nestabilnije, promjenjivije i manje toplo te uz sporadične proljetne pljuskove.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene