Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni radnici

Dok radnici Varteksa štrajkaju zbog neisplate plaća, uprava im poručuje: "Pričekajte, vjerujte u novu viziju tvrtke"

Aktualno Galerija Radnici Varteksa - 1 Radnici Varteksa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radnici Varteksa - 2 Radnici Varteksa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Radnici Varteksa - 3 Radnici Varteksa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Radnici Varteksa - 4 Radnici Varteksa - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Radnici Varteksa - 5 Galerija 1/6 >>
Radnici Varteksa u štrajku su zbog neisplate plaća, dijelom za veljaču, odnosno za cijeli ožujak. Dok odlučni radnici namjeravaju ostati u štrajku do isplate plaća, s predsjednikom nadzornog odbora Varteksa porazgovarala je Matea Ćorić Brunović.

Ispred varaždinskog tekstilnog diva u kojem se kroji odjeća, nikako da se skroji plan za plaće. Radnici Varteksa nisu primili plaću za ožujak, a neki ni za veljaču.

"Stjerani smo uz zid. Teško je to razumijeti, tko te ne doživi kako je živjeti bez plaće", rekal je radnica Melita Kliček

Nekada je u Varteksu radilo oko 10 tisuća radnika, sada su spali na 700. Devedeset posto radnika je u štrajku. Osim onih u trgovinama. Nisu željeli blokirati cijelu proizvodnju.

"Ljudi u toj firmi da su morali izaći na ulicu i morali tražiti svoja prava to je definitivno jadno, ponižavajuće", rekla je radnica Lidija Herceg.

Iz Sindikata kažu kako imaju rješnje, a to je da se proda neaktivna imovina Varteksa koja se procjenjuje na oko 20 milijuna eura.

"Radnici Varteksa taoci su svoje vrijednosti i vrijednosti imovine Varteksa na tu imovinu oko su bacili pripadnici krpunog kapitala koji se žele domoći što jeftinije i što brže", rekao je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, koji vjeruje da bi se od prodaje mogli namiriti radnici i daljnja proizvodnja.

Radnike je posjetio i jedan od većinskih vlasnika dionica Varteksa Stjepan Čajić koji je radnicima bećao isplatu plaća u roku od osam dana i izazavao smijeh radnika i radnica.

Ministar Habijan kaže riječ je o privatnom dioničkom društvu. Država nema veze s tim.

"Na njima je da ovu situaciju, koja nije od danas, riješe sukladno zakonu, a na korist svih radnika", rekao je Damir Habijn, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Uprava je nudila 50 eura onima koji ne sudjeluju u štrajku.

"Hrvatske članice uprave većinom radnog vremena nema u Varteksu i mi želimo da ona s te pozicije ode i da vlasnik postavi novu upravu", zatražio je Tomislav Rajković, s čime su se radnici i radnice složili. 

Nije ovo prvi put da je Varteks u problemima. U 30 godina bilo ih je puno, od pretvorbe i privatizacije, kredita, nemogućnosti plaćanja do predstečajnih nagodbi nekada perjanica hrvatskog tekstila danas ne može isplatiti plaće svojim radnicima.

Pročitajte i ovo Tekstilna industrija u Hrvatskoj Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili što misle tko je kriv za propast tekstilne industrije u zemlji: Evo rezultata glasanja

Predsjednik upravnog odbora: Vodimo pregovore s investitorom

 

Predjednik nadzornog odbora Varteksa Ante Župić rekao je novinarki Mateji Ćorić Brunović kako uprava i nadzorni odbor čine sve da se plaća što prije isplati radnicima. 

"Sazvana je skupština dioničara dakle vlasnika", dodao je.

"Unazad tri godine jedini koji daje novac Varteksu je Stjepan Čajić i s njim se vode intenzivni pregovori da da još jedan zajam", objasnio je Župić.

"Nadam da će plaće biti isplaćene u roku tjedan dana. Morate shvatiti da je Varteks ogromna kompanija, međutim sustavno je uništavan godinama i starta ne od nule nego od minus 10. Novaca u ovom trenutku ima, ali ne dovoljno", rekao je Župić.

Na pitanje koju poruku ima za radnike koji nisu dobili plaće poručio im je da neka vjeruju u Varteks i u novu viziju tvrtke. 

"NIje moja poruja, već poruka društva, koje kad god dobije novac, on ide za plaće, ali takva je situacija i radnici to znaju", rekao je Župić.

Na pitanje o prijedlogu sindikata da je rješenje problema u prodaji zemljišta u Varaždinu Župić objašnjava d to nije tako.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nastavljeno restrukturiranje Varteks prodao nekadašnji pogon: Sredstva idu za plaćanje kredita i plaće zaposlenicima

"Ako bi Varteks prodao sve svoje komplekse, onda bi podmirio dugove i onda ga nema više, kreće od nule kao podstanar to nije rješnje. Rješnje je da se pokrene prava porizvodnja", zaključio je.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene