Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Patnje srijemskih Hrvata

Prvi puta obilježen početak progona u kojem je 40.000 Hrvata moralo napustiti svoje domove

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj Foto: Pedja Milosavljevic/Screenshot
Po prvi puta je obilježen progon srijemskih Hrvata kada je više od 40.000 Hrvata moralo napustiti svoje domove u Vojvodini.

Polaganjem vijenaca na grob ubijenog Mijata Štefanca u selu Hrtkovci vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji je u ponedjeljak prvi put javno obilježilo obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata.

Srpska radikalna stranka i njezin vođa Vojislav Šešelj su 6. svibnja 1992. održali skup u Hrtkovcima na kojemu su pročitana imena sedamnaestoro mjesnih Hrvata koji moraju iseliti.

Pročitajte i ovo Očevid nakon ubojstva u zagrebačkom Blatu - 10 Užas u Zagrebu Muškarac kod nasipa oštrim predmetom ubio ženu, navodno otkrio zašto je to učinio: "Unezvjereno je sjedio u travi"

Taj se događaj smatra početkom progona oko 40.000 Hrvata, od kojih je 25 ubijeno, uključujući Štefanca a još se troje vode kao nestali.

To je dovelo do drastičnog smanjenja njihova broja u naseljima u kojima su bili većinsko stanovništvo, obespravljenost te isključivanje iz društveno političkog života, priopćio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Pročitajte i ovo Sofija Preljvukić i Robert Vulić - 3 Ususret svetom Duji Cijeli se grad priprema za svoj dan: Uoči dana sv. Duje podijeljene nagrade grada Splita, održan prigodan program

Na području koje obuhvaća Srijemski upravni okrug, općine Beočin i Srijemski Karlovci te gradske općine Surčin, Zemun i Novi Beograd, na popisu 2022. godine Hrvatima se izjasnilo samo 8398 građana, premda su nekada u tim sredinama bili većina.

Za zločine nad Hrvatima u Šešelj je osuđen pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Haagu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene