Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Atentat u Slovačkoj: Pokušali ubiti premijera

Pao dogovor

Okončana kriza na poljsko-ukrajinskoj granici koja je trajala mjesecima

Poljski poljoprivrednici
Poljski poljoprivrednici Foto: Afp
Prekinut je prosvjed poljskih poljoprivrednika koji su blokirali granični prijelaz s Ukrajinom.

Poljski poljoprivrednici prekinuli su u ponedjeljak prosvjed na posljednjem blokiranom graničnom prijelazu s Ukrajinom, objavili su Kijev i Varšava, okončavši krizu koja je trajala mjesecima i naštetila bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Ukrajinski ministar poljoprivede pozdravio je "konstruktivan rad" Poljske na ukidanju blokade, ocijenivši u priopćenju da pregovori s Varšavom i industrijskim udruženjima nisu bili lagani, ali "glavno je da je postignut rezultat".

Pročitajte i ovo U naselju Srednjaci ubijena ženska osoba - 4 Pavučnjak Policija traži svjedoke: Osoba smrtno stradala u nesreći u kojoj su sudjelovali auto i motocikl

"Nasreću, svi smjerovi na granici s Poljskom su deblokirani", rekao je glasnogovornik ukrajinske granične policije Andrij Demčenko, dodajući da su poljski poljoprivrednici oslobodili pristup prijelazu Rava-Ruska.

Kamioni su u ponedjeljak ujutro počeli prelaziti granicu u oba smjera, rekao je.

Glasnovornik poljske granične policije Andrzej Juzwiak rekao je za Reuters da se u Ukrajinu može prelaziti "neometano" preko svih prijelaza.

Pročitajte i ovo ZET-ov autobus Incident u Sesvetama Prijetio vozaču ZET-a i pogodio ga bocom: Sve je počelo zbog gužve u prometu

Poljski poljoprivrednici i kamiondžije blokirali su granične prijelaze s Ukrajinom od kasne jeseni prošle godine prosvjedujući protiv nepoštene konkurencije.

Kao glavni razlog naveli su pasivnost vlade prema gubitku poslova zbog stranih konkurenata od početka rata u Ukrajini jer su kamiondžije iz Ukrajine bili izuzeti od obveze posjedovanja dozvole za prelazak poljske granice.

Neke restrikcije i dalje će vrijediti za kamione koji prevoze žitarice, što je bilo glavno pitanje koje je ljutilo poljske prosvjednike, priopćila je ukrajinska pogranična služba.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

"Istodobno, kamioni koji prevoze žitarice neće smjeti ulaziti u Poljsku. Taj tip tereta može se kretati preko Poljske samo u tranzitu", objavila je služba na Telegramu.

"Mislim da su takve blokade stvar prošlosti", objavio je na Facebooku ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasil Zvarič. "Umjesto blokiranja, bolje ćemo surađivati".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene