Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika galerija

FOTO Split obilježava dan svog zaštitnika: Gradonačelnik okupljenima dijelio janjetinu s bižima

Obilježavanje svetkovine sv. Duje u Splitu - 2
Obilježavanje svetkovine sv. Duje u Splitu - 2 Ante Cizmic/Cropix
Aktualno Galerija Procesija tijekom svetkovine sv. Duje u Splitu - 1 Procesija tijekom svetkovine sv. Duje u Splitu - 1 Foto: Ante Cizmic/Cropix Procesija tijekom svetkovine sv. Duje u Splitu - 2 Procesija tijekom svetkovine sv. Duje u Splitu - 2 Foto: Ante Cizmic/Cropix Procesija tijekom svetkovine sv. Duje u Splitu - 3 Procesija tijekom svetkovine sv. Duje u Splitu - 3 Foto: Ante Cizmic/Cropix Procesija tijekom svetkovine sv. Duje u Splitu - 4 Procesija tijekom svetkovine sv. Duje u Splitu - 4 Foto: Ante Cizmic/Cropix +28 Procesija tijekom svetkovine sv. Duje u Splitu - 5 Galerija 1/33 >>
Obilježava se dan sv. Duje te Dan grada Splita. Nakon tradicionalne procesije i misne svetkovine započeo je i neformalni dio programa.

U utorak 7. svibnja u Splitu se obilježava svetkovina svetoga Duje, a  time i Dan grada Splita.

U 10 sati krenula je velika procesija nakon koje će se održati misno slavlje. Okupio se velik broj građana, a pridružili su im se i gradonačelnik Ivica Puljak u pratnji supruge. Splićanima i svima koji su se našli u Splitu čestitao je dan sv. Duje.

U procesiji su sudjelovali i dogradonačelnik Bojan Ivošević te Mostovi Božo Petrov i Nikola Grmoja. Svečanu povorku predvodio je nadbiskup splitsko-makarski Zdenko Križić.

Procesija je tradicionalno krenula iz splitke katedrale sv. Duje na Peristilu, a završila je kod oltara postavljenog na Rivi.

Bogat popratni program

Petnaest minuta nakon podneva na ribarnici se održala Fešta o' spize koju su pripremali šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija ŠKMER, a podijeljeno je pet tisuća porcija janjetine s bižima.

Ostatak popodneva i večeri se očekuju brojni programi i tombola, večer će biti u znaku koncerta Petra Graše na Rivi, a sve će završiti velikim vatrometom.

Sveti Duje: Učenik apostola sv. Petra

Sveti Dujam, svetac je Rimokatoličke crkve, solinski biskup i mučenik, rođen u Antiohiji, na području današnje Turske. Ubijen je u Saloni 304. godine za vrijeme progona kršćana tijekom vladavine rimskog cara Dioklecijana.

Zaštitnik je grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. U splitskoj Crkvi sv. Dujam smatran je za učenika apostola sv. Petra zbog čega je Split u ranom srednjem vijeku postao metropolitansko središte.

Pročitajte i ovo Instalacije na katedrali sv. Duje - 3 SIMBOL SPLITA U ŽICAMA Instalacije na katedrali Sv. Duje: "Očajno, neprofesionalno i neukusno"

Kosti sv. Duje pohranjene su u baroknom oltaru splitske katedrale. U gradu pod Marjanom već se stoljećima slavi Dujin spomendan 7. svibnja.

Čestitku uputila i ministrica Obuljen Koržinek

Svoju čestitku povodom najvećeg splitskog blagdana uputila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je naglasila da joj je drago što u Splitu može sudjelovati u procesiji i pridonijeti očuvanju tradicije štovanja sv. Duje. 

Novinare je zanimalo hoće li i dogodine u svojstvu ministrice kulture i medija doći na svetkovinu sv. Duje. Ministrica je na to odgovorila da će svakoko doći ako bude mogla, a u kojoj funkciji to će još vidjeti.

U procesiji je sudjelovao i DP-ov Stjepo Bartulica koji je spomenuo svoje splitske korijene. Na novinarska pitanja o tome hoće li tijekom utorka biti sastavljena parlamentarna većina nije htio odgovarati.

"Mislim da smo bliži većini. Prepustit ću pregovaračkom timu danas da dalje razgovaraju", kratko je kazao Bartulica.

 

U nastavku pogledajte fotogaleriju s procesije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene