Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće biti mandatar

Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..."

Aktualno Galerija Zoran Milanović - 2 Zoran Milanović - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Zoran Milanović - 1 Zoran Milanović - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Zoran Milanović - 3 Zoran Milanović - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zoran Milanović - 4 Galerija 1/4 >>
Dok stranke najavljuju nastavak pregovora o sastavljanju većine, Zoran Milanović ispao je iz planova ljevice da im on bude mandatar za Vladu. Izbornim rezultatom, ali i mogućnošću sklapanja saborske većine ne mogu se pohvaliti, kao ni predsjednik države. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović provjerila je koje su mu opcije.

O izborima na svečanosti dolaska borbenih aviona Zoran Milanović nije htio reći ni riječi. Ideju Milanovića za mandatara SDP je s partnerima odlučio ostaviti po strani, a sve s ciljem da okupe saborsku većinu koja će se usprotiviti HDZ-u.

"Ako u takvoj graničnoj situaciji imate jasne stavove o tome da Milanović nije točka oko koje se možemo okupiti, onda je potpuno jasno da je važno i na vrijeme tijekom pregovora reći da Milanović nije mandatar i to je učinjeno", napomenuo je Radimir Čačić.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 1 branio se šutnjom Ukrajnicu osumnjičenom za ubojstvo sunarodnjaka jednomjesečni pritvor

Plan je pred izbore bio bombastičan – predsjednik države uz bok jedne stranke kandidat za premijera. Politički analitičar Tihomir Cipek tumači i što je stajalo iza plana Milanovića s SDP-om.

"Operacija nije uspjela, ali je pacijent preživio, ima dobre izglede za oporavak. On je htio srušiti HDZ i srušiti mogućnost da Andrej Plenković bude treći put mandatar. U tome nije uspio", objasnio je.

Predsjednika opisuje kao politički moćnog koji je itekako utjecao, pripisuje mu i zaslugu za veliku izlaznost i izbore srijedom.

"Milanović je donio neki vjetar u leđa SDP-u, ali SDP-ov brod bio je toliko slab da mornari nisu uspjeli iskoristiti taj vjetar koji je puhnuo u njihova jedra", smatra Cipek.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik 2. svibnja Dodik i dalje ne priznaje genocid, ali spreman se pokloniti žrtvama u Srebrenici: "Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga"

Plan se Zoranu Milanoviću nije ostvario, ali Čačić misli da mu pozicija nije oslabljena: "To će rezultati predsjedničkih izbora pokazati."

Politička utakmica još traje. Milanoviću zasad preostaje, nakon objave službenih rezultata, u roku od 20 dana okupiti Sabor na prvo zasjedanje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene