Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug izbora

Bandić pobijedio u Zagrebu, Ostojić priznao poraz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, gradonačelnik Zagreba u novom mandatu bit će Milan Bandić. Osvojio je 65,67 posto glasova, dok je njegov protukandidat Rajko Ostojić dobio podršku 32,37 posto birača.

Nešto više od 680.000 birača danas je imalo priliku u drugom krugu izabrati gradonačelnika Zagreba za sljedeće četiri godine. Mogli su birati između kandidata grupe birača Milana Bandića i kandidata koalicije SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZS-a, Eko saveza-zelenih te Zelenih zajedno Rajka Ostojića. Njih su dvojica osvojila najviše glasova u prvom izbornom krugu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drugi krug Bandić ili Ostojić: Očekuju se prvi rezultati izbora za gradonačelnika Zagreba Slika nije dostupna O 'najprljavijoj kampanji' Bandić: Ako je Milanović mislio na kampanju SDP-a u Zagrebu, slažem se s njim

>> Prvi nepotpuni rezultati drugog kruga lokalnih izbora!

Prema prvim neslužbenim i nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, gradonačelnik glavnog grada Hrvatske u sljedeće četiri godine bit će Milan Bandić. On je, na temelju 100 posto obrađenih birališta, osvojio 65,67 posto glasova. Rajko Ostojić je dobio podršku 32,37 posto birača.

Rajko Ostojić priznao poraz: Trebat će nam jako jako puno sreće

Rajko Ostojić je manje od sat i pol nakon zatvaranja birališta priznao poraz i čestitao Milanu Bandiću na pobjedi u utrci za gradonačelnika Zagreba.

'Očito je da većina birača želi da sve ostane po starome i da ništa ne treba mijenjati. To su rekli oni koji su izašli, ali i oni koji nisu', rekao je Ostojić u svom izbornom stožeru.

Zatim je čestitao Milanu Bandiću na pobjedi. 'Želim mu dobar i uspješan rad, zbog svih naših građanki i građana. Ali trebat će nam jako jako puno sreće', dodao je.

Ostojić je uputio zahvalu svima koji su dali glas za njega, svojim zamjenicima, medijima te protukandidatima koji su se odazvali predizbornim sučeljavanjima.

'Želim uputiti ispriku ako sam gestom ili govorom ne daj Bože nekoga uvrijedio', napomenuo je Ostojić ipak ističući kako vjeruje da je njegova kampanja bila zasnovana na činjenicama i u tom smislu čista.

Na kraju je uputio i zamolbu. 'Gospodo, izlazite na izbore! Jer ako ne izađete, odlučuje netko drugi. Zamolba medijima - nastavite i dalje korektno raditi. Zamolba protukandidatima - izađite na sučeljavanje', zaključio je Ostojić.

Bandić: Ja sam poseban!

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pobjedničko obraćanje okupljenim pristašama na zagrebačkom Bundeku započeo je čitanjem pisma 10-godišnjeg dječaka Marka s Črnomerca, za koje kaže da ga je dobio ovih dana.

>> VIDEO Bandić pobjednički govor započeo čitanjem pisma dječaka s Črnomerca

Švaljek: Ključ Bandićeva uspjeha njegov dosadašnji rad

Buduća zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek u izjavi za Novu TV kazala je da je ključ uspjeha Milana Bandića na izborima bio njegov dosadašnji rad na čelu hrvatske metropole.

'Rekla bih da su građani prepoznali što je Milan Bandić radio dosad. Očito da su odlučili to nagraditi i od njega zahtijevati da s istom energijom radi i u idućem mandantom razdoblju', rekla je Švaljek.

Na pitanje o komentarima da je Bandić bio i HDZ-ov kandidat, Švaljek je rekla kako to nije istina te da to teško da uopće može komentirati.

Nije bila određena u odgovoru na pitanje o tome koji će biti prvi Bandićevi potezi u novom mandatu. 'Kroz kampanju smo predstavljali projekteč. Što se mene tiče, moja nadležnost će biti projekti važni za razvoj Zagreba koji nose nova radna mjesta', rekla je.

Izrazila je nadu da će suradnja s Vladom na brojnim projektima biti dobra. 'Doista bih voljela da se uspostavi dobra suradnja između vodstva glavnog grada i države, s obzirom da glavni nije bilo koji drugi grad', rekla je Švaljek.

Obraćanje Milana Bandića okupljenim pristašama na Bundeku očekuje se oko 21 sat.

Dragovan: U Zagrebu nismo radili dobro, vučeni su krivi potezi

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan u izjavi za Novu TV rekao je kako iz izbornog neuspjeha njegove stranke u Zagrebu treba izvući pouku.

'Naravno da smo se nadali da možemo dobiti izbore u Zagrebu, nismo u tome uspjeli. Dodatan neuspjeh je da smo izgubili većinu u Gradskoj skupštini. Nakon dugo godina je nemamo i zbog tog nam je izuzetno žao. Nismo radili dobro, vučeni su krivi potezi, na nama je da analiziramo', rekao je Dragovan.

Na kraju je dodao kako su promjene u SDP-ovoj gradskoj organizaciji u Zagrebu sasvim sigurno potrebne. 'Sigurno da trebaju promjene, ako birači nisu dali podršku', rekao je Dragovan.

Bernardić: Bit će vremena za analizu

Predsjednik SDP-ove gradske organizacije u Zagrebu Davor Bernardić za Novu TV je izjavio kako će biti vremena za analizu rezultata.

'Zahvaljujem građanima koji jesu i nisu izašli, zahvaljujem im na glasu. Ono što je važno je da će SDP sasvim sigurno biti oporba u Gradskoj skupštini. Borit ćemo se za drugačiji Zagreb, za dobar Zagreb', rekao je Bernardić.

Optimizam u Bandićevom stožeru

U stožeru Milana Bandića vlada optimizam, očekuje se njegov dolazak na Bundek, sve je spremno za slavlje.

Jedan od Bandićevih najbližih suradnika Ivica Lovrić u izjavi za Dnevnik Nove TV rekao je kako očekuje pobjedu. 'Vjerujemo da će se prednost iz prvog kruga realizirati i u drugom i da će Milan Bandić sljedeće četiri godine biti gradonačelnik Zagreba', kazao je.

Na pitanje o poslijeizbornim koalicijama Bandićeve liste u Gradskoj skupštini, Lovrić nije bio određen. 'Lista Milana Bandića je većinska u Gradskoj skupštini i sasvim sisgurno da će ona funkcionirati na suradnji i projektima koje će gradonačelnik predlagati', rekao je.

'Svaka sjednica Gradske skupštine je jevna, vidjet će se tko podržava gradonačelnika, a tko ne', dodao je Lovrić.

Ostojićev zamjenik: Objektivno, zaostatak je velik

U stožeru Rajka Ostojića nema euforije, čini se da su svjesni malih šansi za njegovu pobjedu u srazu s Milanom Bandićem.

Ostojićev kandidat za zamjenika gradonačelnika Igor Rađenović u izjavi za Dnevnik Nove TV priznao je kako su šanse za pobjedu male. 'S obzirom na razliku u prvom krugu šanse su male. U glavnini biračkih mjesta u Centru, prema rezultatima koje zasad imamo, vodimo. Riječ je o nešto boljim rezultatima nego uz prvom krugu. Ali objektivno, zaostatak je velik', rekao je Rađenović.

Na pitanje o greškama koje su dovele do vjerojatnog Ostojićeva poraza, Rađenović kaže da bi mu za analizu trebalo puno više vremena od kratkog televizijskog javljanja. 'SDP ima priliku biti kvalitetna oporba, ima dovoljno kvalitetnih zastupnika u Gradskoj skupštini, na njihovom čelu bit će Davor Bernardić', rekao je još Rađenović.

Manji odaziv nego u prvom krugu

Birališta su, kao i u ostatku Hrvatske, bila otvorena od 7 do 19 sati. Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je do 16 sati na glasovanje izašlo 26,45 posto birača. Odaziv je bio nešto manji nego u prvom krugu, kada je biračko pravo do 16 sati iskoristilo 30,81 posto građana.

 Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene