Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentar ivana odrčića

Plaće rastu, a osobna potrošnja tek će eksplodirati! Ovo su detaljna gospodarska predviđanja za ostatak godine

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Građani zarađuju više i troše više. Voditelj analiza makroekonomije i tržišta kapitala Bloomberg Adrije Ivan Odrčić za DNEVNIK.hr analizira kretanje osobne potrošnje.

Osobna potrošnja snažno će potaknuti rast gospodarstva u cjelini, posebno u prvom dijelu godine, a ukupnom rastu BDP-a će ove godine pridonijeti i oporavak inozemne potražnje.

Voditelj analiza makroekonomije i tržišta kapitala Bloomberg Adrije Ivan Odrčić za DNEVNIK.hr analizira kretanje osobne potrošnje.

"Količina prodane robe u dućanima ove godine raste gotovo tri puta brže u odnosu na prosjek zadnjih pet godina, a prodaja će još više ubrzati u mjesecima pred nama!

Iako sporadično možemo čuti o tome kako rast plaća ne prati rast cijena, istina je upravo suprotna. Plaće ne samo da rastu brže od stope inflacije, nego i rastu po skoro tri puta brže nego zadnjih pet godina. Da, cijene u Hrvatskoj rastu i dalje po duplo većim stopama od prosjeka eurozone, međutim prenapregnuto tržište rada, rast minimalne plaće i koeficijenata/osnovice u javnom sektoru znači da građani zarađuju sve više i, naravno, troše sve više. Dodatno ulje na vatru potrošnje daje i zaduživanje građana – krediti za potrošnju rastu 12 posto godišnje", napominje Odrčić. 

"Privatni sektor muku muči s nedostatkom kvalificiranih radnika, a zbog sve većeg rasta plaća u javnom sektoru mora pratiti tempo povećanja kako ne bi došlo i do odljeva postojećih radnika u puno sigurnije okruženje unutar javne odnosno državne službe.

Ovako visoke stope rasta prodaje međutim nisu dugoročno održive, jer ne postoji način da se ovako visok rast plaća u javnom sektoru ponovi bez ozbiljnog zadiranja u javne financije". 

Bitnu ulogu imaju i održani izbori. 

"Ne treba smetnuti s uma i da su izbori gotovi te se vjerojatno može na srednji rok računati na stabilnost vladajuće većine, što znači manje izdvajanja za materijalna prava zaposlenih u javnom sektoru.

Dodatno, kako će se rast cijena nastaviti smirivati i to posebno, sezonski uobičajeno, nakon turističke sezone, to će utjecati na smirivanje zahtjeva za povećanjem plaća u privatnom sektoru.

Sve to će rezultirati ublažavanjem rasta u maloprodaji, počevši od zadnjeg tromjesečja 2024. godine. Tada očekujem i usklađivanje stope rasta cijena s onom u EA.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić-Radman Iz minute u minutu Odlazi Grlić Radman? Poznato tko bi ga mogao zamijeniti. Ovako bi mogla izgledati kadrovska križaljka DP-a

Slijedom svega navedenog te s obzirom da, kao i u velikoj većini ostatka razvijenog svijeta, čini gotovo 2/3 ukupnog bruto domaćeg proizvoda, očekujem da će osobna potrošnja snažno potaknuti rast gospodarstva u cjelini, posebno u prvom dijelu godine. Ukupnom rastu BDP-a će ove godine pridonijeti i oporavak inozemne potražnje.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Novi postav Banskih dvora Anušić ostaje u Vladi? "Nije odluka na meni"

Rast BDP-a zato u 2024. vidim na nešto višoj razini od prošlogodišnjeg (3,1 posto), odnosno trebao bi biti pri vrhu ako se usporedimo s ostatkom kontinenta.

Ukoliko turistička sezona ove godine bude bolja od lanjske, na što skromno upućuju podaci dvoznamenkastog rasta noćenja u nekomercijalnom smještaju (koji čini 10 posto ukupnog noćenja), moguća je korekcija BDP-a na još veće razine, odnosno prema 4 posto", kaže Odrčić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene