Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RETORIČKI BOGATA GODINA

Kako je Milanović sam sebi napravio najveću štetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklu, 2015. obilježili su prijelomni politički događaji, a samim time, godina je bila i retorički vrlo zanimljiva.

Siječanj je bio u znaku predsjedničkih izbora, Hrvatska je dobila prvu predsjednicu čiji govori i izjave dolaze u fokus interesa. Iako je početkom kampanje sramežljivo pokazivala svoj retorički potencijal, početak godine, drugi krug sučeljavanja, a zatim i inauguracijski govor predstavio je Kolindu Grabar Kitarović kao osobu koja posjeduje brojne retoričke kvalitete. Iako potekla iz diplomatskog okruženja u kojem izravnost, jasnoća, decidiranost i kategoričnost nisu poželjne vrline, pokazala je da s novom dužnošću usvaja i samopouzdanost, odlučnost i retorički stil primjeren visokoj funkciji koju obavlja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "RETORIKA I POLITIKA" Kolinda Grabar-Kitarović: Dvije godine naučenih izjava i "umjetne" izvedbe Slika nije dostupna Kolumna Gabrijele Kišiček Kako je predsjednica stvorila posebnu skupinu obožavatelja

No, 2015. pokazala je da nisu svi hrvatski političari dorasli razini komunikacije kojoj bi, prema svojoj funkciji i statusu, trebali pripadati. Naime, i politički teške situacije treba znati rješavati kulturnim dijalogom. Čak štoviše, tek kompleksni problemi pokazuju koliko su političari vješti u komunikaciji, koliko uspješno argumentima mogu riješiti konflikte, kakve su im pregovaračke sposobnosti i koliko su dobri u slušanju svojih neistomišljenika.

Jedan od zahtjevnijih problema s kojima se Vlada, a posebice ministar Predrag Matić trebao suočiti bio je prosvjed branitelja u Savskoj. No, u tome nije bio posebno uspješan. Naravno da je za postizanje kompromisa potrebna volja obje strane, međutim, izjave za medije trebale bi biti usmjerene umirivanju napetosti i traženju zajedničkih temelja za razgovore. Oštre riječi, uvredljive poruke na relaciji branitelji iz Savske – ministar Matić nerijetko su i šokirale. Fred Matić optuživao ih je da njima manipulira HDZ (posebice Đuru Glogoškog), oni njega nazivali jugofilom i izdajnikom (čak mu i prijetili), a obje strane međusobno si poručivale „Neka se srame“. Kultura dijaloga u ovom je slučaju potpuno zakazala….s obje strane.

No, kako je godina započela izborima, tako se i završila. Predizborna kampanja parlamentarnih izbora u prvi plan stavlja retoričke vještine vođa dvije najveće koalicije: Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. Slušajući ih i gledajući gotovo svakodnevno proteklih nekoliko mjeseci, jasno je kako je Zoran Milanović govornički vještiji i umješniji od Tomislava Karamarka, kako ima veći retorički potencijal.

No, s druge strane, njegov način komunikacije i „obračuna“ s političkim oponentima često mu ide na sramotu. Nepromišljene izjave, uvredljivi komentari, diskreditiranje bez logičnih argumenata svih koji se s njime ne slažu, izrugivanje i ismijavanje, postali su dio njegovog retoričkog imidža. A najviše su štete napravili njemu samome.

Posljednja u nizu takvih izjava: Most je izabrao ići u suradnju s kriminalnom, špijunskom i proustaškom koalicijom, priskrbila mu je kritike i unutar stranke od članova koji osuđuju takve agresivne napade. Podršku, s druge strane, dobiva od kolega poput Milanke Opačić koja Ivi Baldasaru poručuje da Ako mu ne odgovara kritiziranje HDZ-a, neka ide u tu stranku. Međutim, čini se kako ne shvaća da postoji granica između kritiziranja (koje je i potrebno i poželjno jer je sastavni dio višestranačkog političkog sustava) i pukog vrijeđanja te etiketiranja.

Tomislav Karamarko je pak tijekom predizborne kampanje često bio meta izrugivanja upravo zbog svoje govorničke nespretnosti, nedovoljne pripremljenosti i loše govorne izvedbe. Pa se čovjek upita, je li zaista tako teško, ako vjeruješ da imaš nešto pametno za reći, onda to i pripremiti i uvježbati. Jer izgovoriti „reindustrijalizacija“ bi trebao biti prvi korak u provedbi iste.

Kraj godine obilježio je izbor novog predsjednika Sabora. Željko Reiner zamijenit će Josipa Leku, a primopredaja dužnosti bila je popraćena i prigodnim govorima. Pa su, iako u punu pozornost javnosti dolaze, tek na samom kraju godine, obojica obraćanjima pokazala da za političku retoriku u Hrvatskoj ima nade. Josip Leko čestitao je novom predsjedniku, poželio mu uspjeh u interesu građana i zastupnika, a Željko Reiner lijepo i figurativno govorio o važnosti Sabora koji je lučonoša domoljublja, ljubavi prema vrijednosti hrvatskoga naroda, povijesti, tradiciji, kulturi….Lijep govor iza kojeg će, nadamo se, slijediti i djela u skladu s danim obećanjima.

Prošla godina zaista je bila politički i retorički burna, ali kultura dijaloga nije uvijek bila na visini. Međutim, ostaje nadati se da će iduća godina biti bolja jer ako vjerujemo da razina civiliziranosti političkoga govora mnogo govori o razini civiliziranosti društva uopće, tada se ne možemo povesti za citatom koji je svojedobno iskoristio Predrag Matić rekavši „Frankly my dear, I don`t give a damn“

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene