Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HGSS upozorava

Sezona je otvorena i omiške stijene već su prepune penjača svih uzrasta: "Teren je zahtjevan, a oni si žele kratiti put"

Aktualno Galerija Ivan Kuvačić, voditelj Ispostave HGSS Omiš Ivan Kuvačić, voditelj Ispostave HGSS Omiš Foto: DNEVNIK.hr Omiš sve popularniji - 1 Omiš sve popularniji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Omiš sve popularniji - 2 Omiš sve popularniji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Omiš sve popularniji - 3 Omiš sve popularniji - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Omiš sve popularniji - 4 Galerija 1/6 >>
Omiš postaje sve popularnije odredište za aktivni turizam pa je HGSS upravo ondje održao zahtjevnu vježbu na okomitoj stijeni. Na omiškom području godišnje imaju više od 30 akcija spašavanja. Ove sezone jedna potraga već je nažalost završila tragično. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

HGSS je održao vježbu spašavanja sa stijene visoke više od 90 metara kao uvod u još jednu izazovnu sezonu. 

"Mi smo pristupili s vrha stijene i spuštamo se dolje. Prvo dolazi sanitet, koji sanira ozljedu. Nakon toga sidrišta se spremaju da vidimo koliko konopa nam treba do dolje i onda sidro po sidro mora biti spremno kad transport krene, ne smije stati", objasnio je tijek vježbe Ivan Kuvačić, voditelj ispostave HGSS-a Omiš.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Analiza Hrvoja Krešića Plenković ima jasnu većinu? "Sve je bliže brojci 76, a čini se da mu je jedno jako važno"

Na nepristupačnom terenu omiške Dinare prošlog tjedna pronađeno je beživotno tijelo Ukrajinke. Kuvačić potvrđuje da je teren zahtjevan.

"Naš vapnenac je zapravo dosta težak teren, to ljudi podcijene. Pošto je ona skrenula s puta, tragično je preminula. Pala je dosta, smrtno je stradala. Onda je transport bio stijenski i helikopterski", objasnio je.

Uz Biokovo i Paklenicu područje omiških stijena krije najveće užitke, ali i opasnosti za avanturiste.

"Izgleda preblizu gradu, a vidite i sami kako su litice kako mi to znamo reći vertikale i onda oni žele kratiti put za povratak doma", objasnio je Tomislav Dvoraček iz HGSS-a Omiš.

Pročitajte i ovo Sanja Sarnavka, osnivačica Zaklade Solidarna Za Dnevnik Nove TV Sanja Sarnavka: "Hrvatska je treća zemlja u Europi po broju femicida, a patrijarhat se vraća na velika vrata"

Pročitajte i ovo Očevid u Zagrebu gdje je sin ubio majku Užas u Zagrebu FOTO Ovo je kuća u kojoj je ubijena žena: Uhićen njezin sin

Ispostavi Omiš po jedno vozilo su uručili Grad i Županija.

"Preventiva je u našem radu jako bitna da ne bi došlo do nesreće. Ako dođe, onda smo i tu spremni. Obnovljena ispostava, povećani kapaciteti, nova vozila - to sve nam daje na operativnosti da smo još brži i spremniji za izozove", rekao je Branimir Jukić, pročelnik HGSS-a Split.

Ovim područjem tijekom godine prođe pola milijuna turista.

"Izradili smo zemljovide i prikaze smjerova penjališta u Omišu, preporučili neke planinarske staze, istaknuli koliko traje hodanje, koliko je zahtjevno, na kojoj nadmorskoj visini", objašnjava Petra Bartulović iz Turističke zajednice Omiš.

Sezona je otvorena, a omiške stijene već su prepune penjača svih uzrasta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene