Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Superizborna godina

Europski izbori su pred vratima: Mlade zanimaju ova pitanja, a otkrili su i zašto (ne) izlaze na izbore

Aktualno Galerija Mladi i izbori - 4 Mladi i izbori - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mladi i izbori - 3 Mladi i izbori - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mladi i izbori - 2 Mladi i izbori - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mladi i izbori - 1 Galerija 1/4 >>
Prije 5 godina, na prošlim izborima za Europski parlament samo je 18 posto mladih izašlo. Koliko su mladi zainteresirani za glasanje ove godine provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Na prošle europske izbore u Hrvatskoj je izašlo tek 18 posto mladih. No, ima i onih koji itekako dobro znaju zašto je važno iskoristiti svoje pravo glasa.

Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk pitala je studente planiraju li izaći na izbore za Europski parlament 9. lipnja.

"Valjda, ne znam, nisam upućen toliko u to“, rekao je Patrik, dok je njegova kolegica Mai puno zainteresiranija za izbore.

  Pročitajte i ovo Afera Geodezija - 2 Slučaj Geodezija Odvjetnik okrivljenog Đape: "Razmišlja o tužbi za klevetu. Tko su oni da donose takve ocjene o njemu?"

"Naravno da ću izaći. Izašla sam na parlamentarne, planiram na ove i na predsjedničke. Bez nas nema ničega, budući da imamo dužnost i pravo, na nama je da i iskoristimo i dužnost i pravo kao građani“, rekla je.

Slažu se i gimnazijalci, punoljetni među njima planiraju glasati.

  Pročitajte i ovo Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru"

"Smatram da je na nama mladima da biramo budućnost i s tim mogućnosti glasanja imamo pravo“, rekao je Roko Vinožganić iz VII. Gimnazije.

VII. gimnazija u Zagrebu jedna je od 60 škola u Hrvatskoj koja je ambasador Europskog parlamenta. Njihovi učenici zato znaju kako EU direktno utječe na naše živote.

"Konkretan primjer, recimo univerzalni punjači za sve elektronske uređaje, također elektronska zdravstvena kartica“, poručio je Ivan Zadro iz iste gimnazije.

  Pročitajte i ovo Razoreno ukrajinsko selo Napeta situacija Rusija poslala upozorenje Europi i SAD-u: "Ako to učinite uslijedit će razarajuća osveta"

"Njihov plan je, ako se ne varam, da do 2030. godine povećaju plaće, izjednače prava za muškarce i žene“, rekla je Katja Vuković iz VII. gimnazije.

"Glasat ću zato što se mi u Hrvatskoj kao članici Europske unije moramo voditi svim zakonima koje unija provodi“, rekla je Chiara Čelić iz VII. gimnazije.

Čak dvije trećine zakona koji se donose u Hrvatskom Saboru temelje se na europskom zakonodavstvu. Ipak, prije 5 godina glasovalo je 18 posto mladih.

  Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..."

"Mlade zanima sve ako im se prezentira na dobar način, ako ih se zainteresira za to i ako im se pokaže da oni imaju neku korist“, rekla je Lucija Hranjec Seifer, profesorica u VII. gimnaziji.

Mlade zanimaju i specifične teme.

"Mladi žele ravnopravnije društvo, ali isto tako borbu protiv klimatskih promjena, važne su im ekološke teme, ali i socijalne teme - teme stanovanja. To je ono o čemu mladi žele da se i više govori u izbornoj kampanji“, rekla je Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljica Ureda Europskog parlamenta.

  Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora

Sada kada smo članica unije već 10 godina - očekuje se i da će i mladih na izbore izaći više. Njih polovica tvrdi - žele aktivno sudjelovati u svojoj zajednici.

  Pročitajte i ovo Požar u Berlinu Više od 160 vatrogasaca u akciji VIDEO Drama u Njemačkoj: Izbio požar u tvornici kemikalija, šire se otrovni plinovi

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene