Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2024.

Istekao rok za kandidature, nakon objave lista i službeno počinje kampanja: U subotu će se održati važan sastanak, tema je Milanović

Aktualno Galerija SDSS predao liste DIP-u SDSS predao liste DIP-u Foto: Damjan Tadic/Cropix SDSS predao liste DIP-u SDSS predao liste DIP-u Foto: Damjan Tadic/Cropix Ključni datumi izbora, ilustracija Ključni datumi izbora, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Izbori, infografika Izbori, infografika Foto: DNEVNIK.hr +3 HDZ predao liste Galerija 1/8 >>
Tko se kanio kandidirati na parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja, učinio je to, na Veliki petak u ponoć istekao je rok do kojega su svi koji su to željeli, trebali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste i kandidature.

 

  • parlamentarni izbori održat će se 17. travnja

  • stranke i kandidati morali su predati Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) najkasnije do 29. ožujka u ponoć kandidacijske izborne liste

  • nakon što DIP objavi službene liste, počinje izborna kampanja

Tijek događaja:

00:20 Izborni sudionici službeno će se biračima moći predstavljati do 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega će u Hrvatskoj nastupiti dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja.

Toga dana birači će odlučiti kojih će 151 zastupnik ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora, 140 će ih izabrati u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam u 12. izbornoj jedinici u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Državno izborno povjerenstvo Izbori, infografika Foto: DNEVNIK.hr

00:10 Koliko je točno listi zaprimljeno i jesu li sve pravovaljane, znat će se u subotu poslijepodne za kada je Državno izborno povjerenstvo (DIP) zakazalo konferenciju za medije na kojoj će iznijeti te podatke.  Pravovaljane liste i kandidature DIP će u subotu poslijepodne objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tada će početi službena izborna promidžba.

00:00 U ponoć je istekao rok do kojeg su stranke i kandidati morali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati kandidacijske izborne liste.

Pročitajte i ovo HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas''

23:30 Među posljednjima, svoju je listu predala stranka Javno dobro, a zgradom Sabora, gdje je DIP zaprimao liste, u petak je prodefiliralo 30-ak predlagatelja, od velikih, parlamentarnih stranaka do kandidata koje šira javnost poznaje samo iz svijeta estrade.

Jedna od takvih je i Ava Karabatić koja se, kao nezavisna, namjeravala kandidirati u 10. izbornoj jedinici, ali kako je bila 'tanka' s potpisima to nije mogla, pa joj je u pomoć priskočio Ivan Pernar, nekadašnji zastupnik i smjestio je na svoju listu.

20:00 Za desetu izbornu jedinicu listu je predala i Dalmatinska akcija. Osim njih, kandidature su predale dvije grupa birača, jedna za talijansku, a druga za srpsku nacionalnu manjinu.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Nakon Plenkovića VIDEO Vili Beroš poručuje s TikToka: "Zapratite ovaj profil, stisnite plusić"

19:30 Kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu predale su u petak navečer Stranka Ivana Pernara te nezavisna kandidatkinja Ava Karabatić.

Pernar na parlamentarne izbore izlazi u svih 10 izbornih jedinca na području Hrvatske, a bit će prvi na listi u šestoj izbornoj jedinici. Kao glavnu točku programa istaknuo je osvajanje saborskih privilegija za "običnog malog čovjeka, a ne samo za karijerne političare".  Kandidate na listama tražio fje putem društvenih mreža, a javilo se više od 1000 ljudi, kazao je. Na stranačkim listama nalazi se nekoliko influencera i psihijatar Herman Vukušić.

Lista Ave Karabatić za glasove birača natjecat će se samo u 10. izbornoj jedinici, pod sloganom ''Otrijeznimo Hrvatsku'', kako bi poručila mladim ljudima da se klone svih vrsta poroka. Među glavnim točkama programa navodi i borbu protiv korupcije te protiv nasilja nad ženama i seksualnog iskorištavanja žena, kastraciju pedofila i silovatelja maloljetne djece, ali i snižavanje zastupničkih plaća za 30 posto.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Marko Biočina za Dnevnik Nove TV Velika analiza programa SDP-a i HDZ-a: Tko od koga prepisuje, što uopće nude i tko se od građana može posebno veseliti

 

19:20 Dalmatinska akcija, Demokršćanska stranka, Agrarna stranka i Socijalistička radnička partija Hrvatske posljednje su najavljene stranke koje će u petak predati svoje kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). Nakon toga ostaje mogućnost da svi koji se nisu najavili ili su se u zadnji trenutak odlučili doći stignu podnijeti svoje kandidature, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan. 

''DIP je podnio statistiku koliko prijava su dosad uspješno obradili. Riječ je o 123 liste, a kada se to pomnoži s onim brojem ljudi koji su na listama, za sada imamo brojku od 1737 građana koje žele postati novi saborski zastupnici. To nije potpuna statistika, ona se tek treba cijela zbrojiti pa je izgledno da će taj broj biti i veći'', napomenula je Buljan.

''Kada otkuca ponoć, ured DIP-a, koji je zasad smješten u Saboru, seli se u Visoku ulicu gdje tek kreće pravi posao. Posljednjih dana sve kandidature koje su im pristigle stigle su biti provjeravane, međutim u petak je bila tolika gužva da sve ono što se predalo u dva izmještena ureda bit će provjeravano tek u noći s petka na subotu'', objasnila je Buljan.

Državno izborno povjerenstvo Petra Buljan Foto: Dnevnik Nove TV

19:10 DIP ima punih 48 sati da provjeri sve kandidature, no pokušat će sve to učiniti do sutra - subote: ''U planu je da konferencija za medije na kojoj bi se objavilo pravovaljane kandidature bude u subotu u 17 sati kako bi se izbjeglo da cijela objava bude na Uskrs. Nakon toga kreće rok od 48 sati tijekom kojega stranke i pojedinci koji žele ući u Hrvatski sabor mogu pisati prigovore DIP-u koji potom opet ima 48 sati da na sve odgovori.''

''U trenutku kada se objave sve pravovaljane liste i službeno počinje kampanja iako se mnogima čini da ona već itekako traje. No, ona će službeno krenuti kad budu objavljene kandidature. S obzirom na to da predsjednik Republike Zoran Milanović nije izrijekom naveden na listi niti jedne stranke DIP po tom pitanju nema nikakvih problema'', kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Dodala je da ''neće biti problema s listom SDP-a, no, kako doznaje Dnevnik Nove TV, Milanović će ipak biti tema sastanka u subotu na kojemu će biti i čelnik Vrhovnog suda, koji je ujedno i predsjednik DIP-a, a riječ je o Radovanu Dobroniću, i to jer je bilo upita medija koji nisu sigurni kako se postaviti prema cijeloj toj situaciji. Ustavni sud u petak je rekao da se oni zasad neće oglašavati o cijeloj situaciji.''

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna objava Nezakoniti otkazi, mobing, plaće na ruke... Izvješće koje prikazuje što se događa u Hrvatskoj

18:55 Liste kandidata za parlamentarne izbore u petak su predale Hrvatska stranka prava koja na izbore izlazi u koaliciji s još dvije stranke, te Autohtona hrvatska stranka prava i Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević koje na izbore idu samostalno.

Hrvatska stranka prava, Hrvatsko bilo i Hrvatska demokratska seljačka stranka na parlamentarnim izborima čine koaliciju pod nazivom ''Za domovinu'', koja izlazi u svih 11 izbornih jedinica.

Mjesto na listi imaju i bivši saborski zastupnici Željko Glasnović i Bruna Esih, kao članovi HSP-a. Bivši general HOS-a Marko Skejo također je govorio o podizanju životnog standarda i povratku iseljenih Hrvata u domovinu. U 11. izbornoj jedinici (dijaspora) koaliciju će predstavljati stranka Hrvatsko bilo, a nositelj je bivši ratni zapovjednik i bivši saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs.

18:50 U svih 11 izbornih jedinica natjecat će se i Autohtona hrvatska stranka prava - Dražen Keleminec, koji je poručio da je jedino glas za njih glas za hrvatski narod i za bolji život, a požalio se i na blokadu njegove stranke u hrvatskim medijima. Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević predala je listu za 9.izbornu jedinicu, a na njoj će biti dojučerašnji gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

16:50 Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović poručio je nakon predaje Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kandidacijskih lista u ime Saveza Naša Hrvatska kako žele radikalno promijeniti način na koji se upravlja Hrvatskom istaknuvši da je njihov politički put ozbiljnost, odgovornost i dostojanstvo.

Poznata imena koja se nalaze na listama Socijaldemokrata su sindikalist Vilim Ribič, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković te rukometni vratar Vlado Šola

16:00 Nakon Radničke fronte, liste za 9. i 10. izbornu jedinicu predao je Enio Meštrović, odnosno njegov alter ego Ričard, koji je za premijerskog kandidata najavio svog prijatelja i jednog od glavnih protagonista u njegovim skečevima na You Tube kanalu, Dragana.

''Ako mi pobijedimo, premijer će biti Dragan jer hoću da ga izvučem iz kuće. On je u velikim problemima jer kući ne smije ništa reći, a ovdje u Saboru može govoriti što god hoće'', kazao je Ričard na konferenciji za medije nakon predaje listi DIP-u. Od potencijalnih koalicijskih partnera ne zanima ga nitko osim Dragana, dodao je.

Listu za devetu izboru jedinicu trebao je predati i nezavisni kandidat Mario Perković, međutim nije se pojavio u Hrvatskom saboru u predviđeno vrijeme

15:30 Nakon neuspjelih pregovora s koalicijom "Rijeke pravde" predvođene SDP-om, Radnička fronta na parlamentarne izbore izlazi samostalno, a u petak su DIP-u predali svoje liste za svih 10 izbornih jedinica uz poruku Katarine Peović da su oni ''jedina lijeva stranka''. Lista Radničke fronte, naglasila je Peović, "jedna je od rijetkih koja je uistinu lista ljudi, a ne lista oportunista". Nakon izbora neće ući niti u jednu Vladu, najavila je 

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Etičko povjerenstvo i koja je njegova uloga?

15:00 Etičko povjerenstvo u izborima za Hrvatski sabor utvrdilo je tekst Izbornog etičkog kodeksa i zatražilo od parlamentarnih stranaka da mu svoje mišljenje o tekstu dostave do utorka, 2. travnja u podne.

Izborni etički kodeks Povjerenstvo će donijeti na sjednici u srijedu, 3. travnja, priopćilo je u petak Povjerenstvo koje je na svojoj konstituirajućoj sjednici prihvatilo Pravila o načinu svog rada, a sjednici su nazočili svi članovi Povjerenstva

14:11 Predstavnici koalicije Domovinskog pokreta i stranke Pravo i pravda predstavili su se Riječanima. Prvi na listi u osmoj izbornoj jedinici je potpredsjednik stranke Pravo i pravda, Ivan Vilibor Sinčić. Predsjednik stranke Mislav Kolakušić na riječkom je Korzu poručio da je u Hrvatskoj korupcija utemeljena u propisima koji se izglasavaju u Saboru, a kaže da će upravo oni tome stati na kraj.

"Tražili smo od Mosta, Hrvatskih suverenista, Karoline Vidović Krišto da idemo zajedno, da osvojimo 45 do 55 mandata. Nažalost nisu prepoznali tu situaciju", rekao je Kolakušić.

14:10 Prva na listi Mosta u prvoj izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić istaknula je da su im prihvatljive sve one političke opcije koje su u stanju stati iza njihovih programskih odrednica. Dotaknula se i žena na izbornim listama, naglašavajući kako oni neće biti kažnjeni zbog manje žena na listama. U fokusu njihovih politika bit će svakako umirovljenici i mladi.

"Ono što je poznato za Most i što se može garantirati zbog čega se Most i nepravedno nazvao nemogućim koalicijskim partnerom je to da ćemo ostati principijelni do kraja i da nećemo iznevjeriti svoje politike zbog toga da bi dobili fotelju u vlasti, to je što garantiramo, naravno da s HDZ-om nikakvih razgovora nema, niti će ih biti", rekla je Selak Raspudić.

Pročitajte i ovo Autocesta, ilustracija Za sav promet Važna dionica hrvatske autoceste zatvara se na mjesec dana: Objavljeni detalji

14:00 U Saboru se od jutra izmjenjuju stranke, jedna po jedna i Državnom izbornom povjerenstvu predaju svoje izborne liste. Liste se predaju svakih pola sata, a svi koji žele sudjelovati na izborima mogu ih predati do ponoći, kad istječe rok. Među ostalim liste su predali i HDZ s partnerima, potom SDSS, koalicija umirovljenika, kao i stranka Možemo.

"Napokon je došlo vrijeme za ulaganje u ljude, da je došlo vrijeme da sve potrebe koje čekaju 30 godina da dođu red i ono što su sve vlade zanemarivale i nisu htjele provesti bilo kao transformacije, refrome sustava se napokon napravi", rekla je Sandra Benčić iz Možemo!.

13:20 Šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon predaje lista rekao je da je cilj njegove Vlade bolji i kvalitetniji standard građana. Naglasio je da je cilj povećati plaće u Hrvatskoj, osigurati još veće plaće u državnim i javnim službama za 32 posto. 

Na izlazu iz zgrade Sabora čekala ga je stranačka mladež te je upitan zašto pristup Markovu trgu nije dopušten i ostalim građanima. 

"Tu se dogodio teroristički napad, koji je počinio mladić te je ranjen hrvatski policajac. Oni koji već tri godine pričaju o tome, nikada nisu pitali kako je on i vjerojatno nikada nisu pokušali prići rezidencijama u Berlinu, Londonu ili Parizu. Što ne otvorimo Pantovčak pa neka se ljudi šeću do Ureda Milanovića? Tamo je sve zatvoreno i to nitko ne spori već dobrih 200 godina”, rekao je.

Pročitajte i ovo Zgrada ilustracija Stambena kriza Državni stanovi u ''obećanoj zemlji'' zjape prazni: Ministarstvo podijelilo zanimljive brojke

12:20 Liste DIP-u za prvu i četvrtu izbornu jedinicu predala je i stranka Pravedna Hrvatska predvođena predsjednikom stranke Milanom Vrkljanom, ujedno prvim na listi u prvoj jedinici.

Podržavamo ''politički zapad”, poštivanje pravne države, istinsko članstvo Hrvatske u EU, eurozoni, NATO-u i Šengenu, zalagati ćemo se za uređenje zdravstvenog sustava, useljeničku politiku i inzistirati na identitetskim pitanjima, istaknuo je Vrkljan. Kampanju, dodao je, voditi će pod parolom ''Hrvatsku s prvim bijelim poljem''.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko predlaže kandidate na parlamentarnim izborima?

12:10 Nešto iza podneva svoju kandidaturu predao je i Sulejman Tabaković, kandidat grupe birača za zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

11:20 Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi ''Umirovljenici zajedno”, predale su izborne liste za 10 izbornih jedinica istaknuvši kako im je glavni cilj izvlačenje umirovljenika iz zone siromaštva.

Koordinatori platforme, koju čine Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika, Milivoj Špika i Lazar Grujić pozvali su da ih podrže 310.000 onih koji primaju minimalnu mirovinu, 200.000 penaliziranih umirovljenika i 200.000 onih s obiteljskim mirovinama. Poručili su da će nakon izbora, kao interesna opcija, surađivati s onom Vladom koju hrvatski građani izaberu.

11:00 Liste je predala Samostalna srpska demokratska stranka (SDSS) na čelu s Miloradom Pupovcem, koji je izrazio nadu u bolju političku atmosferu u zemlji i Saboru iduće četiri godine. Osim njega, kandidati su i Dragana Jeckov te Anja Šimpraga, a zamjenici Boris Milošević, Dejan Mihajlović i Jugoslav Vesić.

Državno izborno povjerenstvo SDSS predao liste DIP-u Foto: Damjan Tadic/Cropix

Na pitanje može li se zamisliti u Vladi u kojoj je Zoran Milanović, posebice nakon svega što je njemu osobno rekao posljednjih godina kao predsjednik Republike, Pupovac je izjavio kako će o pitanju suradnje odlučiti kada završe izbori. Naglasio je kako su im sasvim sigurno bliži oni "koji stvaraju pozitivnu atmosferu i ne vode negativnu kampanju ni prema SDSS-u ni prema drugim političkim akterima".

Upitan znači li to da im je onda bliži HDZ, Pupovac je uzrujano poručio kako to nije rekao: ''Ne stavljajte mi u usta ono što nisam rekao. Mi u kampanji nećemo sudjelovati, a o tome s kime ćemo koalirati odlučit ćemo nakon izbora kada vidimo kakva je volja većine birača te programi i ljudi koji predstavljaju tu volju. Ako to bude u skladu s našim razumijevanjem stvari, mi ćemo surađivati. Ako ne, nećemo.''

10:50 U 1. i 6. izbornoj jedinici se natječe i Pokret za modernu Hrvatsku, koji je, također posljednjeg dana predao svoje kandidacijske liste.

Državno izborno povjerenstvo Izbori, infografika Foto: DNEVNIK.hr

10:45 Listu za 3. izbornu jedinicu predala je i Nezavisna platforma Sjever na čelu s međimurskim županom Matijom Posavcem.

"Niti jedna lista ijedne regionalne stranke među svojim imenima nema ona imena koja ima Nezavisna platforma Sjever, a riječ je o tri gradonačelnika, šest načelnika, županu, ljudima koji su već bili na provjeri među biračima i koji se ne moraju ideološkim pitanjima nego se mogu baviti svojim rezultatima", poručio je Posavec.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga?

10:30 Kada se u ponoć zatvore vrata na saborskoj zgradi, DIP ima 48 sati da prihvati i objavi sve pravovaljano predložene liste te imena i prezimena kandidata za svaku izbornu jedinicu.

Krajnji rok do kojega to treba učiniti je nedjelja (Uskrs) do ponoći, no može to učiniti i prije, a što će, vjerojatno, i biti slučaj, u subotu poslijepodne.

U trenutku kad DIP na svojoj mrežnoj stranici objavi pravovaljane liste i kandidature, počet će službena izborna promidžba u kojoj će izborni sudionici birače i službeno moći uvjeravati da su baš oni najbolji izbor da vode državu u iduće četiri godine.

Službena promidžba završava 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega u Hrvatskoj nastupa dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. 17. travnja ANKETA Za koga biste glasali da su danas izbori?

10:25 Kandidature će u petak predati i SDSS, za 12. manjinsku jedinicu, stranka Možemo, Radnička fronta, Pravedna Hrvatska, Socijaldemokrati, dvije pravaške stranke i jedna pravaška koalicija, umirovljeničke stranke itd.

Posljednja je, za sada, svoj dolazak u 21,30 sati najavila Agrarna stranka - Pokret za hrvatsku poljoprivredu, akcija za promjene.

Pročitajte i ovo Uhićeni ljudi koji su ucjenjivali obitelj nestale Danke Ilić Munjevita akcija VIDEO "Danka je kod mene u podrumu": Objavljena snimka uhićenja trojice ucjenjivača iz BiH

10:00 Veliki petak do ponoći, rok je do kojega političke stranke, koalicije i birači mogu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati kandidacijske liste i kandidature za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja.

U Hrvatskom saboru, gdje DIP zaprima liste i kandidature, u petak će biti poprilična gužva, dolazak je najavilo 24 predlagatelja, među njima i HDZ i Možemo!.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene