Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlična investicija

Imate Lego kockice doma? Na njima možete zaraditi više nego na zlatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijednost prosječnog Lego seta povećava se iz godine u godinu.

Vrijednost prosječnog Lego seta povećavala se 12 posto godišnje od početka tisućljeća. Iako je riječ o popularnoj dječjoj igrački, investitori su u posljednjih 15 godina bili u mogućnosti osigurati bolju zaradu od Lego kockica nego od primjerice dionica ili zlata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Diler iz Remetinca Iz Dubrave i Novog Zagreba preprodavao lijekove i slao ih u Švedsku. Policija pronašla i zabranjene steroide Kampu oduzeta zarada od dvije sezone - 2 Zabranjen rad Još jedan primjer muljanja! Kampu iznad Primoštena oduzeta zarada od dvije sezone

Cijena određenih setova Lego kockicarasla je odmah nakon izlaska iz proizvodnje, a moderni setovi koji su izašli prošle godine na eBayu se već prodaju za iznos 36 posto veći od njihove izvorne cijene.

Oni koji su proteklih desetljeće i pol ulagali u zlato ostvarivali su 9,6 posto godišnje dobiti, a oni sa štednim računima 2,8 posto.

Lego setovi koji su se nekad prodavali za manje od sto funti sada vrijede tisuće. Set s najvećim porastom cijene je 'Cafe Corner', model hotela koji se u prodaji pojavio 2007. godine, sastavljen od 2056 komada. Izvorno se prodavao za 89,99 funti, a cijena mu je danas, kada se više ne proizvodi, porasla na 2096 funti.

Naravno, set Lego kockica najveću cijenu postiže ako je i dalje u kutiji u savršenom stanju, no i korišteni Lego može postići cijenu nekoliko stotina funti višu od originalne.

A dobro je znati da se svaki set u nekom trenutku 'umirovi'. Razlozi su razni, a među njima su isticanje licence ili piomjerice osvježavanje ponude. A to znači da vam kod kuće ostaje dobra investicija ukoliko ju očuvate.

Profesionalci su udijelili i nekoliko savjeta za ulaganje u Lego.

1. Ako ste zainteresirani za određeni set, jedan kupite za izgradnju, a jedan za spremiti sa strane. Iako i korišteni setovi postižu dobre cijene, onaj netaknuti bit će vrlo isplativ jednog dana.

2. Na sekundarnim tržištima jako dobro prolaze ograničena izdanja. Izvrsno prolaze setovi koji su se kratko proizvodili - što rjeđe to bolje.

3. Ulažite u Lego setove proizvedene nakon 1999.godine. Oni proizvedeni prije 2000. i nisu baš sjajna investicija jer su bili bazični i ne posebno nadahnuti.

4. Lego kutije, dijelove i upute očuvajte. Sačuvajte svaku komponentnu seta, a držite ih na suhom i tamnom mjestu bez sunca i bez vlage.

5. Skladištite Lego kutije okomito, kao knjige, da se ne unište.

6. Veličina nije važna - i veliki i mali setovi mogu postići dobru cijenu.

7. Lego mini figure su također jako vrijedne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene