Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćen prijedlog proračuna

Vlada: 'Mirovine i plaće nećemo smanjivati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u četvrtak predstavila prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu u kojem su planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a.

10.50 - Prijedlog zaključka u vezi s upućivanjem poziva za imenovanje člana Savjeta za nacionalne manjine, bio je 11 točka dnevnog reda o kojoj je govorio potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potvrđeno je Vlada objavila nove cijene goriva Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 AMANDMANI NA PRORAČUN Vlada odbila dati 10.000 eura "za podešavanje Plenkovićevih radara"

'Vidljivo je da su pripadnici albanske manjine zastupljeni s dva predstavnika. Pripadnici bošnjačke manjine nemaju predstavnika. Kako bi se izbjegla neravnomjernost bit će potrebno radi osiguravanja zastupljenosti bošnjačke manjine razriješiti predstavnicu albanske manjine', rekao je Petrov.

10.40 - 'Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu – davanje mišljenja Hrvatskome saboru' bilo je sedma točka dnevnog reda.

Ministar Hasanbegović rekao je, među ostalim, da u izvješću ne postoji podatak da je jedna članica Vijeća bila u sukobu interesa. Hasanbegović je rekao da su ispunjeni uvjeti za razrješenje predsjednika i članova Vijeća. Mišljenje je prihvaćeno.

10.37 - 'Zahvaljujem se prvo što smo dali priliku kolegi Mariću da dođe do zraka, rekao je ministar zdravlja Dario Nakić koji je govorio o Nacrtu prijedloga zakona o dopuni Zakona o sanaciji javnih ustanova, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

10.28 - Druga točka dnevnog reda bio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu.

'Proračunska osnovica nije se mijenjala u odnosu na prethodne godine. Predviđena su sredstva proračunske zalihe od 200 milijuna kuna', rekao je među ostalim Marić.

10.25 - 'U godinama koje dolaze vidite vrlo jasno našu odrednicu da ćemo raditi na smanjivanju proračunskog deficita i ono najvažnije je borba protiv galopirajućeg javnog duga', poručio je Marić. Planiraju da bi već ove godine mogli stabilizirati udio javnog duga u BDP-u.

Orešković se još jednom zahvalio Mariću na puno truda. 'Kao bivši financijaš znam taj proces vrlo dobro i mislim da je rezultat vrlo dobar. Vidjeli ste rezultat našeg truda i rada. 2,5 milijardi kuna smo apsorbirali, to nije mali broj. Nije bilo lako', rekao je i na kraju zahvalio svima na 'odličnom i kvalitetnom proračunu'.

10.21 - Ukupni rashodi državnog proračuna u 2016. su planirani u iznosu od 122,4 milijarde kuna, rekao je Marić. 'Namjenski i vlastiti prihodi i rashodi su što se tiče ukupnog deficita neutralni, izvršavaju se za određenu namjeru, ako se i u koliko iznosu prikupe u tolikom iznosu se mogu izvršavati', rekao je Marić.

Što se tiče ušteda u 2016. vlada je provela strukturne uštede u svim kategorijama i aktivnostima kod kojih je identificiran prostor za pobljšanje učinkovitosti i daljnju racionalizaciju.

'Mirovine nećemo smanjivati, plaće nećemo smanjivati. Kod sustava plaća predvidjeli smo porast za minuli rad', rekao je Marić.

'Svima nama misao vodilja mora biti da smo uspjeli pronaći ono što smo zadali kao osnovni zadatak', rekao je.

'Dame i gospodo, za 2016. godinu deficit je planiran u iznosu 7,5 milijarde kuna ili 2,2 posto', rekao je Marić i dodao da je to najniži planirani deficit od 2008. godine.

10.14 - Marić je objasnio da će se njegova današnja prezentacija podudarati s ranije predstavljenim smjernicama. 'Što se tiče inflacije, predviđamo blagi pozitivan iznos, 0,1. Nešto viši je iznos deflatora. Sigurno za nas puno važniji bi trebao biti rast zaposlenosti, planiramo da bude nešto preko 1 posto. Pred nama je velik posao kako bi utjecali na povećanje potencijalnog rasta gospodarstva', rekao je Marić.

'Ukupni prihodi proračuna u 2016. projicirani su u iznosu od 114,9 milijardi kuna, što predstavlja rast od 4,7 posto', poručio je.

'Kad vidimo rast prihoda, važno je spomenuti da se moramo fokusirati na izvršenje poreznih prihoda. Najizdašniji porezni prihod je porez na dodanu vrijednost, planiran je na 44,4 milijarde kuna (rast od 2 posto)', rekao je Marić.

'Planiramo i doprinose socijalnog osiguranja u iznosu od 22,1 milijardi kuna', kaže ministar.

'Ono što najviše utječe na rast prihoda su pomoći, planirane su 9,7 milijardi kuna', kaže.

10.09 - Prva točka dnevnog reda je Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, s prijedlogom projekcija za 2017. i 2018. godinu.

Radi se o 10 podtočaka koje predstavljaju sastavne dijelove proračuna. Sve ih obrazlaže Zdravko Marić, ministar financija.

'Ja ću nastojati biti kratak i kocizan, ali dozvolite na samom početku da kažem da je pred nama akt koji sadržava više od 18 tisuća proračunskih pozicija. Radi se o velikom dokumentu, najvažnijem koji se u tijeku godine donosi. Donosimo ga ni dva mjeseca od stupanja na vlast ove vlade', rekao je Marić.

10.06 - 'Prije nego krenemo iskoristio bih priliku da se zahvalim jer ćemo danas predati proračun. Jučer sam imao pressicu, dobili smo podršku EK, u kratko, vrlo kratkom roku. Ovo je samo početak. Svima nama to je jasno. Što se više upoznamo s našim resorima naći ćemo i dodatne mogućnosti gdje možemo povećati efikanost', rekao je na početku Tihomir Orešković i dodao da misli da je proračun vrlo kvalitetan. Priliku je iskoristio da se osvrne na balkansku rutu i dodao da misli da smo super surađivali sa susjedima i pokazali humanost. Misli da su zadnja dva tjedna vrlo uspješna i pozvao na daljni rad.

10.00 - Prva točka dnevnog reda današnje sjednice Vlade je Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, s prijedlogom projekcija za 2017. i 2018. godinu. Proračunski deficit, kako je planirano i smjernicama za izradu proračuna, iznosio bi 7,4 milijarde kuna ili 2,2 posto projiciranog BDP-a.  Ukupni proračunski prihodi planiraju se u iznosu od gotovo 115 milijardi kuna, a rashodi 122,4 milijarde kuna.

OVDJE PROČITAJTE cijeli prijedlog državnog proračuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene