Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvoz i dalje raste

Ovi su proizvodi vjetar u leđa našem gospodarstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći rast ostvarila je prerađivačka industrija, prednjači izvoz prehrambenih proizvoda. Slijede poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo te metalna industrija.

Izvoz i dalje raste. Najviše je pridonijela prerađivačka industrija, a prednjači izvoz prehrambenih proizvoda. Strmoglavi rast bilježi i vojna industrija koja se u punom sjaju predstavila na Mimohodu, a ako uspije prodaja Patrijinih oklopnjaka Kuvajtu, koja se dogovara baš ovih dana, bit će to vjetar u leđa našem gospodarstvu. Dobre vijesti o rastu izvoza potvrdio je danas i Državni zavod za statistiku. U prvih 5 mjeseci ove godine, izvoz je "ubrzao" za 10,9 posto. Ministar Branko Grčić danas dobro raspoložen. Rezultati su, kaže, očekivani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 20 posto na godišnjoj razini! Brend koji strelovito raste: Hrvatska vojna industrija samo u 2016. izvezla 200 milijuna eura oružja i opreme Slika nije dostupna Potvrdio pisanje medija Grčić: Istina je što ste čuli, na Pantovčak idemo sa 67 potpisa potpore

'Dakle, 11 posto rasta izvoza u ovoj godini zapravo pokazuje da se nastavlja taj sjajni trend iz prethodne godine. Vidite, ovo je već jako visoka stopa i ono što će biti sjajno za Hrvatsku i za nas u Vladi, ako ovu stopu održimo u nastavku. Dakle, u narednim mjesecima', rekao je ministar Grčić.

Najveći rast ostvarila je prerađivačka industrija, prednjači izvoz prehrambenih proizvoda.  Slijede poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo te metalna industrija.

Dvije minute i 16 sekundi čistog ponosa, pogledajte i sami

'Tu se vidi najbolje u rastu brodograđevnog izvoza, preko 100 posto u ovih 5 mjeseci. Ali, evo recimo i privlačenje stranih investicija što se najbolje vidi u kožarskoj industriji', kaže Grčić. Sjajne rezultate bilježi i vojna industrija. Samo u prošloj godini taj je sektor izvezao robe u vrijednosti od milijardu i 500 milijuna kuna, što je porast od 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

'To su većinom manje stvari, dakle manji predmeti. Pištolji, puške, uniforme, zaštitna oprema, takve stvari. Treba posebno spomenuti HS produkt iz Karlovca, prije Ozlja, koji je uspio nekoliko godina za redom imati oružje godine u SAD-u', rekao je vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak. Na vidiku je velik posao za vojnu industriju. Ovih dana u Kuvajtu predsjednik Uprave Đure Đakovića pokušava prodati Patrijine oklopnjake.

'Pa dobro, sad kad ste me sad uhvatili u tome. Jesam evo konkretno. Očekujem skori završetak i mi smo prisutni kao drugi konkuretni i nadam se da je naš proizvod taj koji će ova zemlja izabrati', rekao je Tomislav Mazal telefonom iz Kuvajta. Interes za hrvatske vojne proizvode pokazao je i katarski šeik Hamad. S njim se danas, bez prethodne najave, u Šibeniku sastala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene